Jesper drabbas av strängare bedömning

1:27 min

– Lagen måste ändras, och det snabbt. Det säger standup-komikern Jesper Odelberg från Ljungskile, som är en av de som kommer att drabbas hårt av Försäkringskassans nya regler om assistansersättning.

Utan assistenter som väntar kan han inte jobba, säger Jesper Odelberg:

– Jag kan inte åka på turné. Medan jag är på scenen väntar assistenten bakom scenen.

Rätten till assistans gäller inte längre under väntetiden mellan olika aktiviteter. Det här slås fast i en dom från Högsta Förvaltningsdomstolen i somras.

Och Jesper Odelberg, som är musikartist och komiker och ständigt ute på turné, är helt beroende av sina assistenter för att ta sig runt. Han har en cp-skada och sitter i rullstol.

– Jag är orolig, inte bara för mig utan för människor i min situation. Jag är rädd för att vi kommer att gå tillbaka till institutionsvård.

Högsta Förvaltningsdomstolen säger att rätten till assistans inte gäller i väntetiden, eller vid transporter från och till olika verksamheter, och detta har nu Försäkringskassan hålla sig till.

Försäkringskassan som alltså själv har slagit larm till regeringen om att uppemot 6000 personer som fått hjälp i sådana här situationer riskerar att förlora sin assistans.

Regeringen har snabbutrett saken och kommer att föreslå en ändring i lagen om stöd och service, LSS. Men den kan träda i kraft först till våren. Och det är mer bråttom än så om inte många fler ska drabbas, säger Jesper Odelberg. Och domstolen, menar han, har för mycket makt:

– Jag tycker det ska stå i den nya lagen att domstolar inte ska ha rätt att tolka Lagen om Stöd och Service, LSS.  Det är en frihets- och jämställdhetslag.