Nato måste bygga ut infrastrukturen i Europa

1:39 min

Natos medlemsländer i Europa behöver satsa på att bygga ut vägnäten och järnvägen för att lättare kunna förflytta tunga militärfordon och annat militärt materiel inom Europa. Det framkom vid en presskonferens i Bryssel med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg inför Natos försvarsministermöte som inleds på onsdagen.

Vägar och järnvägar måste kunna klara av sådana här förflyttningar, enligt Jens Stoltenberg. Idag är t.ex. vissa broar inte alls byggda för att klara av tunga fordon, så det måste det bli ändring på anser Natoledningen.

Bakgrunden är Natos militära uppladdning i Europa som skett succesivt dom senaste tre åren och nu har man alltså insett att delar av Europas infrastruktur inte klarar av att göra sådana här förflyttningar.

Nato hoppas på ett brett samarbete med EU när satsningarna ska göras.

Vid presskonferensen på Natohögkvarteret i Bryssel framkom också att Nato kommer att öka antalet soldater i Afghanistan med 3.000 militärer från dagens 13.000 i Afghanistan där man framför allt väntas öka sina rådgivnings- och utbildningsinsatser för att stödja den afghanska statsledningen.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg upprepade idag också sin tuffa retorik mot Nordkorea efter kärnvapentesten.


– Ingen vill ha krig men vi måste undvika att Nordkorea utvecklar kärnvapen och långdistans missiler, sade Jens Stoltenberg.