Både du och dina nervceller är trötta efter en sömnlös natt

1:18 min

Amerikanska forskare studerat vad det är som händer i hjärnan när vi sover för lite. Resultatet visar att enskilda nervceller är för trötta för att kommunicera.

Många kan nog känna igen sig i att det är svårt att hänga med i allt som händer runt omkring när man sovit för lite. Och nu har amerikanska forskare för första gången kunnat visa mer exakt vad det är som händer i hjärnan vid sömnbrist. 

Forskarna mätte nervcellernas reaktionsförmåga hos personer som hoppat över en natts sömn. Resultatet visade att aktiviteten i enskilda nervceller var kraftigt nedsatta. 

Det leder till att nervcellerna inte kan reagera tillräckligt snabbt på intryck, och vi missar information som skickats till oss. 

– Det leder till exempel till att människor somnar vid ratten. Man förlorar alltså under korta perioder uppmärksamhetsförmågan. Det kan leda till vad som helst beroende på vad man gör, säger Torbjörn Åkerstedt, professor i psykologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap. 

Tidigare har man trott att det kan handla om att alla nervceller eller hela system sakta blir sämre vid sömnbrist. Men nu har man alltså sett att det är enskilda celler som under perioder tappar förmågan att kommunicera.

Referens: Nir et al., Selective neuronal lapses precede human cognitive lapses following sleep deprivation, publicerad 6 november 2017 i Nature Medicin, doi: 10.1038/nm.4433