MP-ledamot öppnar för legalisering av cannabis

1:05 min

Nu går Miljöpartiets riksdagsledamot Anders Schröder ut och vill diskutera den kontroversiella frågan om en legalisering av cannabis.

Det är dags att ompröva den restriktiva svenska narkotikapolitiken, anser han, och bjuder in till ett seminarium i riksdagen.

– Dels så vet vi att den svenska politiken inte har haft de resultat vi har velat. Narkotikan i dag är billigare än för 30 år sedan, tillgängligheten är högre, konsumtionen har inte gått ned och de kriminella gängen har blivit våldsammare. Det här tyder ju på att den politik vi har fört, den har inte fungerat, inte uppnått det vi velat.

Vad hoppas du att det här seminariet ska leda till?

– Till en öppnare diskussion framför allt. Det har skett positiva steg de senaste åren, men nu är det dags att ta nästa steg och föra en öppen debatt om fördelarna och nackdelarna med en legalisering och en reglering av marknaden för cannabis.

Ett narkotikafritt samhälle är sedan länge målet med den svenska narkotikapolitiken, som har stort stöd i riksdagen.

Det är straffbart att producera, sälja - och använda narkotika.

Men dagens förbudslinje fungerar inte, enligt Miljöpartiets riksdagsledamot Anders Schröder, som nu öppet lyfter frågan om en omprövning av politiken.

Om ett par veckor arrangerar han ett seminarium i riksdagen. Rubriken är: "Bortom repressiva åtgärder - alternativ för att motverka skadorna av narkotika". Och en av de frågor som ska debatteras är en legalisering av cannabis – som skulle göra det tillåtet att både köpa och sälja drogen.

Ett argument för är det kan underlätta kampen mot våldsbrottslighet, enligt Anders Schröder.

– Kopplingen mellan grov, organiserad brottslighet och de skjutningar som sker i våra förorter i dag, och narkotikahandeln, är ju solklar, och det säger också polisen. Det är det som driver den våldsspiral vi ser nu. Om vi skulle kunna få bort lite av den våldsspiralen genom att ha en laglig försäljning som konkurrerar ut den olagliga, så är ganska mycket vunnet.

Hur ser du på risken att fler skulle börja missbruka cannabis om det var lagligt?

– Det är klart att vi måste ta hänsyn till den risken, och det är ju en sådan sak man måste väga in i den diskussionen. Jag säger inte på något sätt att det är riskfritt med en legalisering, men jag säger att det redan i dag är stora skador av en den politik vi bedriver i nuläget.

Men Miljöpartiet står bakom dagens restriktiva narkotikapolitik, understryker partiets narkotikapolitiske talesperson Stefan Nilsson.

– Vi vill inte legalisera cannabis, vi tror att det skulle öka missbruket och skadorna av haschrökning.