Sverige satsar på amerikanskt luftvärnssystem

2:38 min

Sverige väljer att satsa på att köpa det amerikanska luftvärnssystemet Patriot för att stärka det svenska försvaret. Det handlar om ett mångmiljardköp och efter ett regeringsbeslut i dag så får Försvarets materielverk i uppdrag att be om en offert på systemet från den amerikanska staten.

Beslutet att ge FMV i uppdrag att börja förhandla med USA om köp av Patriot har diskuterats en tid i mellan regeringspartierna och Moderaterna och Centerpartiet i försvarsgruppen. Och de partierna står bakom beslutet.

Moderaternas försvarspolitiska talesperson Hans Wallmark om fördelarna.

– Försvarsmakten tillstyrker och det är väldigt viktigt. Sen är det ju naturligtvis ett beprövat system och det finns också i flera länder i vårt närområde och det ökar möjligheten att samverka och samarbeta med andra. Men det viktigaste för oss moderater är att försvarsmakten tillstyrker och det finns en fara i dröjsmål och därför är det viktigt att vi nu kommer igång med processen så att vi kan få systemet på plats, säger Hans Wallmark.

Ett nytt luftvärnssystem med större kapacitet kan skydda Stockholm och viktiga militärbaser och hamnar mot attacker från flygplan, kryssningsrobotar och ballistiska robotar.

Stefan Ring, militärstrategisk expert verksam vid Försvarshögskolan är inte förvånad över satsningen.

– Jag är väl inte så förvånad egentligen, det är ett system som används av andra europeiska länder, som Tyskland och Polen, vilket gör det lättare att samarbeta när grannar har ett sådant system, säger Stefan Ring till TT.

Alternativet till Patriot var att köpa fransk/italienska Samp/t som är nyare och av förespråkare ses som mer modernt. Samtidigt vill Sverige försvarspolitiskt stå så nära USA som möjligt och ett köp av Patriot förstärker den relationen.

Men Peter Hultqvist vill inte säga att det spelat någon roll för beslutet.

– Det här är ett beslut som handlar om förmågefördelar, det är det som är grunden för hela beslutet och det är också utifrån det som försvarsmakten har gjort sin värdering, säger Peter Hultqvist.

Förhoppningen är att systemet ska börja levereras 2020 och allt ska vara på plats 2025. Ett nytt luftvärn är dyrt. Sverige siktar nu på att köpa fyra enheter med tolv lavetter som kan avfyra robotar kombinerat med radar och ledningscentraler.

Ett första steg beräknas gå på cirka 10-12 miljarder kronor men sen tillkommer dyra robotar och underhåll. Totalkostnaden beräknas landa på mellan 20 och 25 miljarder kronor. En kostnad som Stefan Ring misstänker kan öka.

– Erfarenheten visar att det är sällan det inte blir ytterligare kostnader, säger han till TT.

Peter Hultqvist tonar ner risken att det blir så dyrt att få enheter köps in och liten yta kan skyddas.

– Det är helt nödvändigt att förnya det luftvärn som vi har i dag. Det står inte rycken i förhållande till de utmaningar som vi har i vår omvärld i dag, säger Peter Hultqvist.