Sjuka i kläm när de "bollas" över till Arbetsförmedlingen

2:38 min

Vissa är för friska för att få pengar från Försäkringskassan men för sjuka för att få hjälp från Arbetsförmedlingen. Sjuka kommer i kläm mellan myndigheterna.

Många sjuka kommer i kläm mellan de två myndigheterna sedan kriterierna för sjukpenning skärpts, det visar P4 Jämtlands granskning. 

En av dem är Anna-Lena. i nio år var hon sjukskriven för bland annat panikångest, fibromyalgi och svår migrän. I december 2015 beslutade Försäkringskassan plötsligt att hon skulle arbeta och skrivas in hos Arbetsförmedlingen. Men brevet om avslaget fick hon först en månad senare. Men Arbetsförmedlingen ville inte ha med henne att göra eftersom de inte fått någon överlåtelse. Senare menade Arbetsförmedlingen att Anna-Lena var för sjuk för att kunna stå till arbetsmarknadens förfogande.

Efter flera turer fram och tillbaka så fick hon tillslut aktivitetsstöd. Då hade hon varit utan inkomst i fyra månader.

– Det har varit många tårar. Man känner sig väldigt liten som människa, säger Anna-Lena.

Hon har försökt att överklaga och till och med gått till domstol för att få ut pengar för de fyra månaderna och hon vill också få sina läkarintyg godkända av Försäkringskassan. Hon har även tagit hjälp av jurister. Men i våras fick det sista avslaget.

Arbetsförmedlingen håller med om att sjuka kan hamna i kläm mellan de två myndigheterna.

– Ibland kolliderar de två regelverken och det kan det bli svårt att hitta en väg för en person som mist sin sjukpenning, säger Urban Gyllander, sektionschef på Arbetsförmedlingen till P4 Jämtland.