Klimatforskare Hansen: Stäm fossilindustrin!

2:03 min

På senare år har det blivit vanligare att enskilda personer och organisationer stämmer regeringar för att de inte agerar tillräckligt kraftfullt för att hejda klimatförändringarna.

Den välkända klimatforskaren James Hansen från USA är en av dem som stämt den amerikanska regeringen för att fortsätta utvinna fossila bränslen.

– Vi kan med lätthet visa att en fortsatt användning av fossila bränslen kommer ge den yngre generationen problem i framtiden som de inte kan lösa. Därför tror jag att vi har chans att vinna mot Trump-administrationen i domstol, hävdar James Hansen. 

Stämningen inleddes redan under USA:s förra president Barack Obama, men med Trump vid rodret finns en ännu större chans att vinna menar James Hansen.

Hansen är tidigare chef för Nasas forskningsinstitut, the Goddard institute for space studies, numera professor vid University of Columbia och i det närmaste klimataktivist.

– Trumpadministrationen förnekar vetenskapliga belägg, därför har vi lättare att vinna jämfört med Obamaadministrationen som gjorde vissa insatser men alldeles för lite, säger Hansen. 

Runt om i världen pågår flera liknande rättsfall. I Australien har aktieägare i en bank stämt ledningen för att de inte redovisat riskfyllda investeringar i fossilindustrin. I Norge har Greenpeace stämt staten för att de gett tillstånd för oljeborrning i Barents hav.

Professor James Hansen tror att det här sättet att jobba är mer effektivt än att försöka få till ett starkt klimatavtal. Det bästa vore om staterna kunde enas om att stämma hela fossilindustrin för alla utsläpp som de orsakat säger han.

– De är de som tjänar pengar på fossila bränslen som är de ansvariga och rätt mål att angripa, svarar James Hansen.