Polisinformation misstänks ha läckts till kriminella

2:13 min

Polisens avdelning för särskilda utredningar (SU) utreder just nu ett omfattande fall av dataintrång och brott mot tystnadsplikten, erfar Ekot.

Polis och åklagare är förtegna om detaljerna i fallet men säger att en förundersökning har pågått under en tid och att man misstänker att informationen kan ha hamnat hos kriminella aktörer. 

– Det handlar om att man till exempel har gjort slagningar i vårt system som inte är kopplat till tjänsten, säger Stefan Andersson, chef för underrättelseverksamheten på SU.

– I det här fallet har det sannolikt kommit till kriminella aktörer.

Det finns flera misstänkta i utredningen men Anders Jakobsson, förundersökningsledare och chef för Särskilda åklagarkammaren vill inte gå in på hur många personer det gäller. Några personer är också delgivna misstanke. 

– Jag kan inte säga så mycket eftersom det pågår en förundersökning. Vi håller just nu på att samla in en massa fakta och sen får vi analysera detta för att se hur vi ska gå vidare. 

Jakobsson vill inte gå in på hur många som är misstänkta  eller om det handlar om poliser eller civilanställda inom polisen. 

SU har nu gått ut internt inom polisen och uppmanat anställda att vara extra vaksamma om man misstänker att information använts på fel sätt. Det ska bland annat handla om bildfiler och utskrifter med information ur polisens it-system.