Samiska representanter deltar för första gången vid Tribunalen i Bonn

Åsa Simma och Stefan Mikaelsson är inbjudna att representera samerna och Sápmi vid Tribunalen i Bonn, som prövar internationella fall av klimatpåverkan och miljöförstörelse i en iscensatt rättegång.

Tribunalen i Bonn, som pågår 7-8 november, är en iscensatt rättegång som prövar fall av miljöförstörelse och klimatpåverkan i världen, för att bedöma om det kan ses som ett brott mot naturens rättigheter.

Åsa Simma, VD för Gíron Sámi Teáhter, och Stefan Mikaelsson, fd ordförande för Sametinget, är inbjudna urfolksrepresentanter vid tribunalen och kommer att vittna i egenskap av ”Defenders of the Earth”.  

De kommer att ha en framträdande roll under den inledande ceremonin och vid presentationen av övergrepp på naturens och urfolkets rättigheter i Sápmi.

– I Sápmi behöver vi naturens rättigheter för att markera att det är fullständigt oacceptabelt att våra livsmiljöer förstörs för kortsiktiga ekonomiska intressen. Vi måste vara tydliga med att det beteendet hotar allt liv. Här har kolonialisering och överexploatering av naturresurser varit förödande för såväl människor som miljö, säger Stefan Mikaelsson, i ett pressmeddelande.

Bonn-Tribunalen (International Rights of Nature Tribunal in Bonn), arrangeras årligen av Global Alliance for the Rights of Nature.

Under Bonn-Tribunalen utgår man ifrån att Deklarationen om Naturens Rättigheter skulle vara inskriven i lagstiftningen. Under hösten har en motion lämnats in till Sametinget om att Deklarationen om naturens rättigheter ska antas. Därmed skulle Sametinget kunna bli det första folkvalda organ i Europa att anta deklarationen.

Rights in Nature är en internationell organisation som anser att naturen och ekosystemet har rättigheter precis som människorna. Det handlar om en balans mellan det som är bra för människan och det som är bra för andra arter och planeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio