Hiphop-artisten Rosh i pjäs på Dramaten om skjutningar

I slutet av november har pjäsen "Klipp han" premiär på Dramaten. Den handlar om skjutningarna runt om i Sverige och är ett samarbete med Teater Fryshuset där artisten Rosh gör sin skådespelardebut.

Regissörerna Ulf Stenberg och Emil Rosén Adsten har samlat in dokumentära berättelser från unga personer runt om i landet som är både offer och förövare.

– Jag måste göra det här. Jag har många vänner som har gått bort. Det är min skyldighet

Artisten Rosh säger att det här ämnet är extra viktigt för henne:

– Många människor ser, läser om det på nyheterna men fattar inte att det händer 15 min bort från där dom bor

Ulf Stenberg är en av regissörerna.
- När man ser politiker som lägger in förslag på att man ska sätta in militär i förorten. Det för mig vittnar om en stor kunskapslucka hos dom personerna att dom inte förstår den här problematiken. Dom förstår inte vad som ligger bakom, dom förstår inte vilka personer det här faktiskt är, dom förstår inte heller varför dom här skjutningarna sker. Så vi vill också vara dom som kan fylla det kunskapsglappet som är så uppenbart

– Det är en jätteviktig symbol att den här typen av berättelser lyfts på nationalscenen, det sänder en signal om vikten av att prata om det här och vikten av att faktiskt vända den här utvecklingen

– Det som är extra viktigt och fint är att vi har fått plats på Dramaten, att bjuda in den publiken som egentligen inte kanske har någon aning om vad som händer eller förstått tyngden i att det är barn som skjuts ihjäl. Det är det som är vårt mål att få folk att förstå att det händer på riktigt. Sverige 2017.