Elever på Medieinstitutet larmar om sexism och trakasserier

2:32 min

Yrkeshögskolan Medieinstitutet i Stockholm som bedriver utbildningar i media och kommunikation inleder en utredning om sexism och trakasserier.

Utredningen inleds efter att flera elever och tidigare elever vid skolan slagit larm om en miljö där kvinnliga elever utsatts för sexistiska kommentarer.

Produktionsbolaget Chimney avslutade i måndags sitt samarbete med skolan på grund av det här. Lisa Målbäck är en av tre företrädare för bolaget som lämnat sina platser i Medieinstituts ledningsgrupper.

– Den informationen som framkom från de här eleverna upplever vi som väldigt, väldigt besvärande. Det är helt enkelt otroligt långt ifrån vad vi står för. Det handlar om sexism, så det var helt klart det som gjorde att både jag personligen och hela företaget kände att vi behövde ta ett ställningstagande och avsluta all involvering vi har med Medieinstitutet, säger Lisa Målbäck, marknadschef för bolaget.

Flera elever och tidigare elever på skolan som Kulturnytt pratat med uppger att det under lång tid funnits en kultur på skolan där manliga elever premieras och kvinnliga elever fått utså kränkande kommentarer om sitt utseende och sina kroppar. Många av eleverna säger att de mått dåligt av det här och inte vågat säga ifrån till lärarna med rädsla för sanktioner.

Flera av studenterna uppger att de tidigare har berättat för rektorn om lärarnas beteende men att hon inte har agerat. Rektorn själv, Maria Olin, säger att hon inte fått någon sådan information.

– Det är jättesvårt när jag fått höra att jag har fått en massa anmälningar som jag inte har agerat på, för jag har dem ju inte. Jag bli faktiskt stum när jag får höra att jag inte skulle ha agerat på sexuella trakasserier, säger hon. 

Nu har skolan inlett en utredning där man tar emot anmälningar och vittnesmål och de lärare som berörs är under utredningstiden inte kvar på skolan. Skolans VD Erik Bodén, säger att han nåtts av informationen först i helgen.

– Det har kommit till min kännedom nu. Att det har funnits de här problemen och att de varit så utbredda.

Vad har ni för rutiner när elever kommer och berättar för lärare eller rektor att de känner sig utsatta för kränkningar?
– De rutinerna skulle jag vilja be dig ta med rektorn, för det är normalt sätt den vägen man går, att man vänder sig i första hand till utbildningsledaren och sen till rektorn.

Men har du som VD inget ansvar för att sådana frågor följs upp?
– Absolut, jo det är klart att det är mitt ansvar att vi reder ut alla fall om man känner sig sexistiskt behandlad, trakasserad.