Le Pen förlorar sin åtalsimmunitet

1:08 min

En kommitté i den franska nationalförsamlingen har beslutat att lyfta immuniteten för Front Nationals ledare Marine Le Pen. Det innebär att hon kan komma att åtalas för att ha spridit våldsamma bilder via sociala medier.

Det var 2015 som Marine Le Pen la ut tre våldsamma bilder av Islamiska statens, IS halshuggningar på sitt Twitterkonto, för att göra en politisk poäng.

En journalist hade gjort en liknelse mellan hennes parti, nationalistiska Nationella fronten och IS. Med bilderna ville hon visa att jämförelsen var absurd.

Men att sprida våldsamma bilder är förbjudet enligt lag i Frankrike och en åklagare har öppnat ett brottsärende. Dock har Marine Le Pen hittills skyddats av sin åtalsimmunitet först som EU-parlamentariker och nu som ledamot i den franska nationalförsamlingen.

I februari beslutade EU-parlamentet att lyfta hennes immunitet i detta ärende och nu har alltså det franska parlamentet gjort samma sak. Det innebär att hon kan komma att förhöras och riskerar böter och upp till tre års fängelse.

Marine Le Pen har svarat via Twitter att "I lagens ögon är det mer riskfritt att vara en jihadist som återvänder ifrån Syrien, än att vara en ledamot som fördömer IS ynklighet."