Trump hade familjärt möte med Kinas president – får kritik

2:08 min

USA:s president Donald Trump hyllas i Kina, men får kritik hemma efter familjärt möte med Kinas president Xi Jinping.

Mötet förväntas bidra till stora affärsupppgörelser mellan Kina och USA – och ett ökat spelrum för Xi Jinping internationellt.

Flaggviftning och glada tillrop följer Donald Trump på hans besök i Peking, också i förmiddags då han togs emot i Folkets stora sal i Peking för att inleda dagens toppmöte.

I går, samma dag som Donald Trump hållit ett brandtal i Sydkoreas parlament mot diktaturens fångläger och tvångsaborter i Nordkorea, tillbringade han en privat eftermiddag och kväll med Xi Jinping i Peking.

Han twittrade och tackade för en ”oförglömlig” upplevelse efter att Xi Jinping för första gången sedan kejsardömets fall bjudit på något som påminde om gamla tiders välkomnande i Förbjudna staden i Peking.

Idag skriver den nationalistiska kinesiska tidningen Global Times hyllande om Donald Trump och beskrev i sex punkter varför de flesta kineser sägs älska Trump. Både hans affärsimperium, hans barn och barnbarn som framstår som lyckade och framgångsrika och hans sätt att inte förehålla Kina för brott mot mänskliga rättigheter uppskattas.

Donald Trumps politik med indragna handelsavtal och utträde ut flera FN-samarbeten, särskilt klimatavtalet från Paris, har gett Xi Jinping ökat utrymme att manövrera på den internationella arenan.

Under sin resa i Asien har Donald Trump främst koncentrerat sig på att försöka få stöd för sin hårdare linje mot Nordkorea.

Det lämnar inte mycket utrymme för USA att samtidigt invända mot den pågående och snabba uppbyggnaden av kinesiska militära utposter på flera öar i Sydkinesiska havet, eftersom Donald Trump söker Xi Jinpings stöd för hårdare sanktioner mot Nordkorea.

Ett fast kinesiskt grepp om större delen av Sydkineska havet är en av Xi Jinpings viktigaste målsättningar.

Men i USA får Trump kritik bland annat från Winston Lord, en av dem som följde USA:s president Nixon på det första amerikanska statsbesöket i det kommunistiska Kina 1972. Han anklagar Trump för att ”fjäska för” Xi Jinping och för att ha avhändat USA:s globala ledarskap till Kina.