FÖRSÄKRINGSKASSAN OCH SJUKPENNINGEN

Många vittnar om att de far illa av skärpt bedömning för sjukpenning

4:58 min

En kvinna berättar att hon kanske måste ta bort hunden för att klara ekonomin. En man vet inte om han kan behålla sitt företag. Hårdare regler för sjukpenning ställer många människor i en svår situation.

P4 Jämtland har tagit emot många berättelser om hur Försäkringskassans strängare bedömning av rätten till sjukpenning drabbar dem. De som hört av sig vill i flera fall vara anonyma, och vi återger här och i ett ljudklipp delar av deras berättelser. 

Hör utdrag från några röster i artikelns ljudklipp.

Hon förstår inte att hon har hela mitt liv i sin hand!

"Känner mej totalt maktlös!" Det berättar en kvinna som efter att ha varit helt sjukskriven i 20 år kämpat sig tillbaka till arbetslivet. Hon har lyckats komma upp till 50 procent men när hon provat mer så slutar det med att hon blir helt sjukskriven igen. Nu väntar hon sedan två månader på besked om möjlighet till fortsatt sjukskrivning på deltid, men beslut dröjer:

"Jag har inte fått svar än trots att det står på deras sida att handläggningstiden är 30 dagar!

Detta innebär att jag:

  • Inte kan ta den praktikplats jag blivit erbjuden
  • Måste gå på försörjningsstöd
  • Sälja min bil
  • Och ta bort min hund i allra värsta fall

ALLT för att min handläggare inte kan fatta ett beslut! Hon förstår inte att hon har hela mitt liv i sin hand!!"

Det gick inte att diskutera, jag skulle söka ett lättare jobb, sådana är reglerna.

En man som är egenföretagare med en anställd råkade ut för en olycka och har jobbat sig upp från att vara helt sängliggande till att jobba 75 procent i sitt företag, men nu är rådet att söka annat lättare jobb, trots att han snart kan vara helt återställd, enligt läkaren:

"Det var riktigt illa. Var sängliggande i en månad sedan började rehabilitering. Företaget låg nere i tre månader, sedan började jag jobba 25 procent och min anställde heltid.

Jag har sakta men säkert blivit bättre och jobbar nu 75 procent. Passerade dom 180 dagarna för några veckor sedan.

Läkaren vill att jag fortsätter på 75 procent hela året ut för att sedan bli friskskriven. Har nu nekats fortsatt sjukskrivning och uppmanas att söka ett enklare jobb.

Frågade handläggaren om det var rimligt att lägga ner ett företag som existerat i åtta år med en anställd. Det rör sig troligen bara om 2,5 månader med 25 procent sjukpenning.

Det gick inte att diskutera, jag skulle söka ett lättare jobb, sådana är reglerna."

Inte ens döende blir idag hjälpta i det så kallade "välfärdssverige".

En ensamstående kvinna med utmattning och reumatisk sjukdom som Försäkringskassan inte godtog såg sig tvingad att säga upp sig från sitt fasta jobb för att få avgångsvederlag för att kunna försörja sig och sina två barn. Hon tycker att en diskussion om Försäkringskassans handläggning av sjukpenningen borde tas upp nationellt:

"Vet av flera års egen erfarenhet efter utmattning och andra sjukdomstillstånd att detta agerande får långtgående effekter som knappast politikerna eller gemene man som inte är drabbad känner till. De flesta tror att vi har en god sjukförsäkring som går in om vi drabbas av sjukdom eller olycka men det är först när man själv drabbas som man blir varse hur det verkligen förhåller sig. Inte ens döende blir idag hjälpta i det så kallade 'välfärdssverige'."

Enligt hjärtläkaren hade jag 10-15 procent kapacitet på hjärtat.

En man som drabbades av hjärtinfarkt för ett år sedan berättar såhär:

"Enligt hjärtläkaren hade jag 10-15 procent kapacitet på hjärtat. Orkade endast gå cirka 50 meter innan jag måste vila. Det var inte något som var tillräckligt för en sjukskrivning enligt Försäkringskassan. Till saken hör att jag var nyanställd och tappade anställningen pga infarkten. Enligt Försäkringskassan så skulle jag jobba på ett callcenter och överföras till Arbetsförmedlingen då jag enligt Försäkringskassan hade 100 procent arbetsförmåga.", skriver mannen.

Då han ifrågasatte beslutet eftersom han knappt orkade gå, blev svaret från handläggaren: "Jag begär inte att du ska gå utan att prata i telefon. Du pratar ju med mig nu, alltså har du 100 procent arbetsförmåga att jobba på ett callcenter."

Försäkringskassan menar att en orsak till att många fler nekas sjukpenning nu är att Försäkringskassan höjt kvaliteten på sina utredningar.

– Vi har bättre kvalitet i våra utredningar och beslut och det kan i vissa fall leda till att fler får avslag jämfört med tidigare. Men det är fortfarande så att de absolut allra flesta får sjukpenning när de söker det, säger områdeschefen Karin Olsson.

Hör och läs mer om hur Försäkringskassan ser på handläggningen av sjukpenning i separat artikel.

Fler berättelser och diskussion kring bedömningen av rätten till sjukpenning och effekter finns hos P4 Jämtland på Facebook, bland annat här och här. Tack alla som delar med er av egna erfarenheter!