Många vill jobba i skönhetsbranschen

1:12 min

Att ha sitt intresse för smink och skönhetsvård som yrke lockar många. Just nu går 201 elever på gymnasiets hantverksprogram inom skönhetsbranschen.

Vilka skönhetsingrepp skulle du kunna tänka dig att göra? Delta i diskussionen på vår Facebook-sida!

Att arbeta i den så kallade skönhetsbranschen lockar många, särskilt tjejer. Men hur är det med arbetsutsikterna? 

Jag tror att det finns väldigt mycket jobb.

– Jag är intresserad av spa och massage och sånt, det är därför jag valde det här, säger Meja som går tredje året på Västermalmsskolan i Sundsvall där man inom hantverksutbildningarna kan välja till exempel hudvård med make up och hälsa och Frisör.

Meja är en av 201 elever i Västernorrland som just nu går på utbildningar på gymnasienivå som har med skönhetsbranchen att göra, och hon tror på jobb.

– Jag tror att det finns väldigt mycket jobb, det börjar bli mer intressant för folk att gå till massör. Och numera kan man använda sina friskvårdspengar från arbetsgivaren till massage.

Det går att få den allmänna behörigheten till högskola och universitet även hos oss.

Trenden för hantverksprogrammen nationellt är att elevantalet minskar. Men i Sundsvall säger programsamordnare Camilla Sollén att trenden håller på att vända, det är fler som är intresserade och fler som söker sig till programmen. Men hon tror samtidigt att det fortfarande finns föräldrar som är oroliga över att en utbildning här stänger dörrar till vidare studier.

– Det finns mycket okunskap kring det här och vi försöker trycka på att det går att få den allmänna behörigheten till högskola och universitet även hos oss.

Klockan 11.40 i P4 besöker vi en klass på Västermalmsskolan i Sundsvall när de har en makeuplektion och då får vi veta hur man bäst sminkar en lite äldre hud.


Fakta:
Inom hudterapeutyrket anser Arbetsförmedlingen att det råder balans, det vill säga att det finns ungefär lika många jobb inom de närmaste åren som det finns utbildade som kan ta jobben. Men det varierar på olika håll i Sverige och det Det finns ungefär 1000 anställda hudterapeuter i Sverige men huvuddelen av hudterapeuterna är egenföretagare.

Inom frisöryrket finns ungefär 5000 anställda i Sverige men även i det yrket är de flesta egenföretagare. För de kommande åren är det balans men just i Västernorrland kommer det att behövas fler utbildade frisörer enligt Arbetsförmedlingen.