Dals-Eds storsatsning: 200 miljoner till skolor och äldreboenden

1:29 min

I flera år har Dals-Ed behövt rusta upp och bygga nytt. Nu är kommunen mitt i den enorma satsningen för äldreboenden, skolor. Men det blir en dyr historia.

Det var 2015 som första ombyggnaden drog igång. Då började nybygget av Hagas förskola. År 2020 väntas en rad olika ombyggnationer och nybyggnationer stå klara i Dals-Ed.

– Det här är ett behov som funnits under en tid. Vi ser att en satsning behöver göras för att vi ska vara med i framtiden, säger Kenneth Gustavsson (C), ordförande i Socialnämnden i Dals-eds kommun.

Det handlar sammanlagt om en budget på 209 miljoner som ska räcka enligt uträkningen.

Mest pengar går till att rusta upp lokaler för alla särskilda äldreboenden i kommunen. Men det ska också bli fler boenden. I nuläget har kommunen cirka 50 särskilda äldreboenden. När investeringen är klar kommer det finnas 60 boenden och 64 boendeplatser.

Mycket pengar går också till båda grundskolorna i kommunen. Det handlar om ventilation, ytskikt och annat som behöver moderniseras. En ny förskola har dessutom byggts och ännu en förskola väntas vara klar i februari 2018.

Hur viktigt är det att investera just i äldreboenden och skola?

– Jag ser det som jätteviktigt och nödvändigt. Om vi som liten kommun ska klara oss i framtiden måste vi ligga i framkant. Investeringen gäller inte bara ett hus. Det handlar om hur vi arbetar för att vi ska kunna vara så effektiva som möjligt, säger Kenneth Gustavsson (C).

Varifrån kommer pengarna då? Någonstans i budgeten måste ni väl skära då också?

– Självklart kommer det innebära vissa ökningar, men vi har en lång avskrivningstid på de här investeringarna. Allt tas inte på årets budgetresultat.