Snö i plusgrader med snöfabrik på Vallåsen

3:19 min

Mellan Halland och Skåne på Hallandsåsens nordsida ligger Vallåsens skidanläggning där en ny snöfabrik ska skapa bättre skidåkning.

Dan Olsson som är områdeschef på Vallåsens skidanläggning, förklarar vad som är skillnad på konstgjord snö och den som faller från himlen.

– Skillnaden är ju att snön som kommer från snöfabriken är som krossad is, lite som slush, som läsk man kan köpa. Och den snö som faller från himlen är ju som diamanter med armar och har en helt annan struktur.

De har skapat en snöhög som är mellan 300-400 kubik med snö och det är den första snön i Halland som skapats på konstgjord väg nu på vinterhalvåret. Det är den nyligen inköpta snöfabriken som producerat snöhögen. Dan förklarar varför man köpt in den nya snöfabriken.

– Det är ju för att vi har de sämsta förutsättningarna i hela Sverige på att göra snö, och då måste vi göra vad vi kan för att kunna öppna. Det är för att kunna garantera ett öppningsdatum i framtiden.

När man kan åka skidor för första gången nu på vinterhalvåret är när det blivit ett par minusgrader så att de kan öppna sitt ordinarie snösystem. Ju kallare det är desto snabbare går det att göra snö.

De har även snökanoner men dessa går bara att använda när det är minusgrader till skillnad från snöfabriken som går att använda i plusgrader. Tanken är att det skall vara snö året om på Vallåsen med hjälp av den nya snöfabriken men man skall nog inte räkna med skidåkning året om.