Ögonbryn som håller sig i flera år

8:00 min

Tatuerade ögonbryn och annan permanent makeup har blivit allt mer populärt i och med nya tekniker.

På Sundsvalls laserklinik tar Annika Westman både bort tatueringar som kunderna ångrar, men använder också en slags tatueringsteknik för att göra permanent makeup.

Kosmetisk tatuering

Kosmetisk tatuering används för att förstärka ögonbryn, eyeliner eller läppar men är inte detsamma som traditionell tatuering. Den här tatueringen är ytligare vilken gör att det inte håller för evigt utan i 2-3 år med gradvis blekning.

Laser

Men det är laser som är hennes viktigaste arbetsverktyg och förutom att ta bort tatueringar så kan laser också ta bort hår permanent, liksom blodkärl och pigmentfläckar. Det är mest kvinnor som kommer men även män är rätt vanliga och då brukar det handla just om att ta bort tatueringar eller hår på ryggen.

– Jag får bara se fula tatueringar och namn på ex. Man ska aldrig tatuera in namn på sin kärlek, bara sina barn.

Vill se ökad reglering

Den laser som används går inte särskilt djupt ner i huden och Annika menar att den inte finns några risker med den men hon skulle ändå vilja ha mer reglerat så att inte vem som helst får använda det. Men hon säger samtidigt att laserapparaterna är så dyra så det inte är nånting som vem som helst använder hemma i källaren och därför tror hon att lagstiftningen med botox och fillers först bör ses över eftersom det är lättare att hålla på med för vem som helst.