Ryssland fråntas två OS-medaljer

3:48 min

Ytterligare fyra ryska skidåkare stängs av på livstid från OS. Ryssland förlorar även två OS-silver från Sotji 2014.

– Skönt att de åker dit, det visar att dopningssystemet fungerar, säger Emil Jönsson till Radiosporten.

Det innebär bland annat att Emil Jönssons och Teodor Petersons brons i lagsprinten uppgraderas till silver.

– Det blir inget jättefirande. Men skönt att veta att vi var nummer två av de som var rena. Att vi var näst starkast där, säger Jönsson.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har funnit att Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Alexej Petuchov och Maxim Vylegzhanin brutit mot IOK:s antidopningsregler, uppger Rysslands skidförbund, enligt AP.

Liksom Alexander Legkov och Jevgenij Belov stängs de fyra av på livstid från tävlande i OS.

Men i världscupen kan de fortsätta tävla innan Fis tar beslut.

– Det är ju lite märkligt. Jag skulle gissa att Fis sitter i intensiva möten nu kring hur de ska hantera den här situationen, säger Jönsson.

Maxim Vylegzjanin tog silver på femmilen bakom Alexander Legkov och även silver i lagprinten tillsammans med Nikita Kriukov. Medaljer som han nu kommer att få lämna tillbaka. Det innebär att Emil Jönsson och Teodor Peterson, som kom trea i lagsprinten, nu får ett OS-silver. Vylegzjanin var även med och tog stafettsilver, en medalj som Ryssland redan fråntagits efter Legkovs dopningsbesked.

Ryssland förnekar dopningsbrott och kommer att överklaga dagens dom till Idrottens skiljedomstol, CAS, uppger AP.

Samtidigt skriver webbplatsen Insidethegames att IOK utreder misstänkta ryska dopningsfall även i bob, skeleton och hastighetsåkning på skridskor.

I december i fjol släppte utredaren Richard McLaren den sista delen av sin rapport om rysk statsstödd dopning, som visar att mer än 1 000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover. Bland dem tolv ryska medaljörer i OS i Sotji. De sex ryska skidåkarna har varit avstängda under det här året. Den 1 november tog IOK beslut om Legkovs och Belovs livstidsavstängning från OS, och kom på torsdagen med samma besked för de övriga fyra.

Internationella skidförbundet ska nu inleda sin utredning om de sex skidåkarna, som fram till dess att beslut tagits är fria att tävla.


Avstängda ryssarnas resultat i Sotji:

Alexander Legkov: Skiathlon 15/15 km: 10:a, 4x10 km: 2:a, 50 km: 1:a.

Maxim Vylegzjanin: Skiathlon 15/15 km: 4:a, 4x10 km: 2:a, lagsprint: 2:a, 50 km: 2:a.

Alexej Petuchov: Sprint: 8:a.

Julia Ivanova: 10 km: 17:e, stafett: 6:a, lagsprint: 6:a, 30 km: 30:e.

Jevgenija Sjapovalova: Sprint: 28:a.