Hundra skönhetssalonger i Västernorrland och branschen växer

1:21 min

Skönhetsbranschen växer kraftigt. Bara i Västernorrland finns omkring hundra salonger, och än är marknaden inte mättad.

Skönhetsbranchen är en branch som utvecklas hela tiden och där omsättningen ökar år för år, säger Malin Helsing som är hudterapeut med egen salong i Sundsvall.

Vi ser ingen tendens till avmattning utan det ser bara ut att fortsätta öka de närmaste åren.

Det handlar om stora pengar. Hela skönhetsbranschen i Sverige omsätter 2,1 miljarder kronor, enligt Annica Joensuu som är ordförande i Sveriges hudterapeuters riksorganisation.

– Det är en ökning med sju procent från året innan och en ökning med 144 procent sedan 2008. Det är inte i någon annan bransch som man sett en sådan utveckling.

– Vi ser ingen tendens till avmattning, utan det ser bara ut att fortsätta öka de närmaste åren, säger Annica Joensuu.

Det är inte i någon annan bransch man sett en sådan utveckling.

I Västernorrland är utvecklingen något ojämnare men just nu finns 81 salonger som sysslar med hudvård, naglar, fransar och bryn och löshår och liknande. 

Men till det ska läggas salonger och kliniker som även gör skönhetsoperationer och ger injektioner med botox och fillers och eftersom den branschen är så oreglerad så finns ingen tydlig statistik om hur många de är.

En enkel googling visar på närmare tjugo sådana kliniker, framför allt i Sundsvall och Örnsköldsvik. Totalt finns det alltså minst hundra salonger i Västernorrland.