Olagliga soptippen i Bergeforsen uppstädad

3:25 min

Det blev Timrå kommun som som fick ta hand om 30-40 kubikmeter skräp på den olagliga tippen, trots att marken ägs av SCA.

Arbetsledaren Börje Öberg bedömer att cirka 30-40 kubikmeter skräp har tagits om hand. 

– Jag har haft åtta man som har arbetat här och vi har tagit hand om det mesta. 

Markområdet där soporna under många år dumpats tillhör SCA, men det är Timrå kommun som står för kostnaderna att sanera området, något som Börje Öberg tycker är lite orättvist.

– Det blev så att vi fick ta reda på det här trots att det är på SCA:s mark. Det är ju lite synd att inte SCA tog sitt ansvar, tycker jag, säger Börje Öberg. 

Björn Lyngfelt informationsdirektör på SCA menar att SCA i det här fallet är ett offer och efter att ha gjort en polisanmälan om nedskräpning så är det kommunens ansvar att se till att soporna kommer bort.

– Det är ett kommunalt ansvar att ta hand om sopor. Vi är ju inte förövare på något sätt, säger Björn Lyngfelt på SCA.

Nu är skräpet ihoplockat och väntar på att transporteras bort och Börje Öberg berättar att hans arbetslag hittat det mesta. Bildäck, toalettstol, plast och andra saker som kastats under en lång tid.

Från SCA:s sida finns inga beslut idag om att begränsa möjligheterna för allmänheten att besöka området. Policyn är att hålla skogsbilvägarna öppna.

Nedskräpning ett dagligt problem

– Det är klart att det ger ju också människor med mindre goda avsikter möjlighet att komma ut och göra sig av med saker och ting som skulle vara på en soptipp istället. Är det så att vi skulle vara ansvariga för det som oss ovetande andra dumpar på våra marker, då skulle det vara svårt att hålla vägarna öppna, säger Björn Lyngfelt.

Börje Öberg är från sin sida nöjd med att området nu är renplockat från skräp.

– Jag tänker att vi har gjort ett bra arbete och att det är synd att folk inte kan låta bli att slänga i naturen. Det fortgår ju faktiskt dagligen, man ser små högar här och där som kommer upp där de inte ska vara, konstaterar han.

Det här är ett lyssnartips. Vill du också tipsa? Mejla p4vasternorrland@sverigesradio.se eller ring 060-19 03 30.