#METOO

Flera vittnesmål om trakasserier inom svensk opera efter #metoo

2:45 min

Otrygga anställningar, oantastliga genier och tystnadskultur. Just under 700 personer har vittnat om sexuella trakasserier i den svenska film- och teaterbranschen. Operabranschen är inte undantagen.

Fackförbundet Teaterförbundet har i samband med #metoo-uppropet tagit emot ett flertal vittnesmål om sexuella trakasserier i just operavärlden.

Tove Dahlberg är operasångerska och tidigare förtroendevald ordförande för sångaravdelningen på Teaterförbundet. Hon menar att det handlar om en kultur där få vågar anmäla.

– Många är rädda för att säga något eller ens gå till chefen för man är så rädd att stämplas som en jobbig person. Operasångare i Sverige är till största delen frilansare och som frilans har man en svag position på arbetsmarknaden, säger hon.

När jag protesterade så skrattade han bara.

Tove Dahlberg arbetade fackligt fram till i våras. I den rollen hörde hon aldrig talas om några fall av sexuella trakasserier, däremot som vän, kollega och själv utsatt, en gång för en dirigent som närmade sig henne på ett olämpligt sätt.

– När jag protesterade mot det så skrattade han bara, berättar hon.

I det fallet upplevde hon att hon inte fick något stöd från sina dåvarande chefer eftersom personen som antastat henne ansågs vara för viktig för produktionen.

Hon menar att operavärlden är extra traditionstyngd och hierarkisk med en "genikult" som främst innefattar dirigenter och regissörer.

– Jag tror att det handlar väldigt mycket om den kultur som råder på institutionerna och arbetsplatserna och om den här genikulten som har gjort att människor i maktposition tycker sig stå över de regler och kontrakt som vi har i samhället.

Sångerskan Anna Larsson, som i samband med #metoo har gått ut och berättat om flera fall av sexuella trakasserier som hon har bevittnat eller hört talas om i den klassiska musikvärlden, bland annat i Expressen, bekräftar den bilden.

– De har ett slags frikort. Man kan inte namnge dem, man kan inte polisanmäla dem, för det skulle vara så pinsamt. Utan man offrar tjejerna där.

Man offrar tjejerna.

Kulturnytt har varit i kontakt med nio av landets operahus- och verksamheter. Ingen av dem har en pågående utredning men på sex av dem har fall av sexuella trakasserier rapporterats till ledningen under de senaste tio åren.

På Göteborgsoperan finns exempel på flera incidenter. Enligt vd Christina Björklund har man agerat kraftfullt.

– Ja. Vi har avskedat anställda och sagt upp kontrakt.

Vi har avskedat anställda och sagt upp kontrakt.

På Kungliga Operan i Stockholm har man de senaste veckorna haft informationssamtal med anledning av #metoo och flera av operorna ska nu se över sina policies. Men enligt samtliga operor arbetade man även innan #metoo aktivt med att skapa en förtroendeingivande kultur där folk vågar anmäla.

Ändå vittnar personer i branschen om en rädsla för att en anmälan kan få konsekvenser.

Det är otroligt viktigt att skapa förtroende det första man gör.

Catarina Gnosspelius är verksamhetschef för sommaroperan på Läckö slott, där alla artister är frilansare.

– Det är otroligt viktigt att skapa förtroende det första man gör, så att de som vi projektanställer känner att de kan komma till mig med allt, även kritik, och att det inte betyder att då är man svartlistad och får inte jobb i framtiden, säger hon.