Tullverket stoppar mer kodein än någonsin

2:11 min

Tullverket beslagtar allt fler smärtstillande medel. För några veckor sedan fick David, 28, erfara hur farligt kodein kan vara – när han hjälpte sin påverkade vän i säng för att sova av sig ruset.

– Han snarkar intensivt, hårt i 15 sekunder och sedan slutar han och blir helt tyst, men vi förstår inte där och då vad vi är inne i, att vår broder är på väg att lämna jorden. 

När David hjälpte sin kompis att lägga sig ner för sova av sig ruset förstod han inte hur illa ställt det var. Han och de andra vännerna lämnade José i ett par timmar. När de kom tillbaka visste de på en gång att det var för sent att rädda José.

– Då ser vi honom på sängen, vi kommer in och vi fångas av en tystnad, det är bara tyst. Han bara ligger i samma position. Han var en stor och stark kille men tyvärr kan de här tabletterna döda vem som helst, säger David. 

Polisen i södra Stockholm uppger att en utredning om Josés död har inletts, men kan inte ge fler detaljer i nuläget. 

José hade problem med missbruk ända sedan han var tolv, enligt vännen David som säger att Josés innan han dog fått tag i Panocod som innehåller kodein. Läkemedlet är receptbelagt och beroendeframkallande.

Kodein omvandlas till morfin i kroppen med hjälp av ett enzym, enligt Jonas Karlsson som är sakkunnig på Tullverket.

– Får man i sig för mycket slutar man andas och hjärtat slutar slå så att man dör. Det första halvåret 2017 har vi tagit fler kodeintabletter än vi har tagit hela 2016, säger Jonas Karlsson.

I år har Tullverket plockat in fler kodeintabletter än nånsin förr. De beslagtog 1 633 kodeintabletter 2016; första halvåret i år har de beslagtagit 5 164 stycken. Fortsätter det i samma takt kommer beslagen bli tio gånger fler jämfört med förra året.

När Tullverket hittar paket och brev med kodein som har köpts på nätet utan recept, kollar de upp vem det är som har beställt - och Jonas Karlsson på Tullverket ser en oroväckande trend.

– Vi ser ju att det går ner i åldrarna, det är ju det som är oroande. Det kan vara ner till yngre tonårsåldern, det är inte alls ovanligt.

Sedan kompisens död har David läst på om läkemedelsmissbruk och säger att riktiga unga killar säljer tablettkartor på gatan. 

– Det här kommer att drabba oskyldiga barn och oskyldiga föräldrar. Det här drabbar inte bara förorten, blir en del skadad så kommer det att drabba hela samhället till slut, säger David.

Reds anm: David vill inte gå ut med sitt riktiga namn och har bett Sveriges Radio att inte använda Josés riktiga namn. José begravs nu i november.