Sverige och Italien spelar om en plats i VM

2:03 min

Sveriges fotbollslag för herrar spelar en viktig match mot Italien ikväll. Det är den första matchen i playoff till VM.

Lagen ska spela två matcher mot varandra. Laget som vinner får spela i fotbolls-VM i Ryssland nästa år. Det är först när båda matcherna är klara som vi vet vilket lag som går vidare.

Italien är ett av världens bästa fotbollslag. De har spelat i alla VM sedan år 1958. Och de har vunnit VM fyra gånger, senast år 2006. Det har inte gått lika bra för Sverige. Sverige har inte varit med i de två senaste Världsmästerskapen.

Johanna Frändén är fotbollsexpert på tidningen Aftonbladet. Hon säger att Italien har en stor press på sig att vinna. Det skulle vara en katastrof för Italien om de förlorade. Men Sverige kan överraska och vinna, säger hon.

– Det går nästan inte riktigt att förstå som svensk vilken katastrof det skulle vara för Italien om de skulle missa det här. Så att de har ju allt att förlora egentligen på de här matcherna. Medans Sverige går in och kan ju bara överraska, i princip, säger Johanna Frändén.

Matchen ikväll spelas på Friends Arena i Solna utanför Stockholm. Nästa match spelas den 13 november, i Italien. Matcherna sänds i radio på kanalen P4 och i tv på Kanal 5.

Det är P1 Morgon som har pratat med Johanna Frändén.