Tre män döms till fängelse för jaktbrott

1:45 min

Åtta rovdjur fångades och dödades, varav flera plågades ihjäl. Nu döms tre män till fängelsestraff i jakthärvan som beskrivs som den största i Sverige.

I slutet av förra sommaren grep polisen fem män som misstänkta för att ha plågat ihjäl flera rovdjur. Totalt handlar det om fyra björnar, tre lodjur och en järv.

Nu döms tre av männen till fängelse av Luleå tingsrätt. En av dem är en 37-årig man, som döms för två fall av grovt jaktbrott där han sköt en järv och snarade en björn. Han döms till fängelse i ett år och tre månader.

En 46-årig man döms till ett år och fyra månaders fängelse för medhjälp till det grova jaktbrottet vad gäller björnen. Han döms även för bland annat grovt vapenbrott till fängelse i ett år och månader. Han frias från sex åtal för grovt jaktbrott.

Även en 74-årig man döms till ett års fängelse för medhjälp till det grova jaktbrottet beträffande björnen, samt grovt vapenbrott, vapenbrott och så kallad artskyddsbrott. Straffet har sänkts med hänsyn till mannens ålder och hälsoproblem, enligt tingsrätten.

En 29-årig man döms till villkorlig dom och samhällstjänst för jakthäleri och vapenbrott, och en 63-årig man döms till samma påföljd för jakthäleri. Ingen av dem stod åtalade för grovt jaktbrott.

Orsaken till att 46-åringen och 74-åringen fälls för medhjälp till grovt jaktbrott och frias från åtalen för grovt jaktbrott är att den enda bevisningen i dessa fall är bilder och filmer på dödade djur, främst i 46-åringens telefon.

Samtliga misstänkta har nekat till brott.

Bildbevisning visar att djuren har dödats på ett mycket plågsamt sätt. Hanna Dittrich Söderman, vilthandläggare på Naturvårdsverket, menar att det finns en dimension av hatbrott i den här typen av fall.

– Det finns inga pengar i jakten på de här djuren, fortsätter hon. Motivet är snarare att skydda tamdjur.