Svårt för arbetsgivare att avskeda – trots trakasserianklagelser

1:44 min

Trots att en anställd blivit anklagad för sexuella trakasserier kan det vara svårt för företaget att göra sig av med personen. Dessutom kan det bli dyrt, menar flera experter.

Senast i raden av företag att inleda en internutredning efter anklagelser om sexuella trakasserier är Dramaten i Stockholm. Utredningar har utförts eller pågår fortfarande hos bland annat TV4, Sveriges Radio, försäkringsbolaget IF och Aftonbladet. 

Men även om utredningarna kommer fram till att en anställd har gjort fel eller rent av begått brott är det svårt för arbetsgivare att avskeda personen. 

– Den vanligaste lösningen när det handlar om någon som anklagas för att ha utsatt någon annan för sexuella trakasserier då är det ett utköp, säger Johan Liv, förhandlingschef på Svenska journalistförbundet. 

I går meddelade Sveriges Radio att den utpekade programledaren inte längre får sända sitt program men än så länge blir kvar på företaget. Aftonbladet har tidigare meddelat att den utpekade skribenten inte längre får skriva för tidningens ledarsida och TV4 har efter anklagelserna avslutat allt samarbete med programledaren Martin Timell. 

Men det handlar i många fall om att företaget omplacerar eller köper ut anställda, säger flera experter som Ekot pratat med. 

– Som arbetsgivare vet man ju aldrig hur en arbetsrättslig tvist slutar i domstol. Man har ju som arbetsgivare ganska stora krav på sig när det gäller saklig grund för uppsägning och ännu högre när det gäller avsked, säger advokat Martina Slorach.

Exakt vilka belopp det handlar om varierar kraftigt från fall till fall och blir sällan offentligt. TV4:s pressansvarige Magnus Törnblom vill till exempel inte svara på frågor om Martin Timell har fått någon ekonomisk kompensation efter avslutat kontrakt. 

Det beror ofta på hur företaget ser på sina chanser att vinna en rättslig process och vad det skulle innebära i form av kostnader och annat, säger advokat Stefan Flamström. 

– Jag kan inte ge något normaltal, men det finns nog en lite större vilja hos arbetsgivaren att, trots att man tycker att den här anställda inte förtjänar det, så får den nog lite mer. Man vill inte ha hela karusellen och massmediala uppmärksamheten och allt det som belastar, säger han.

I lagen om anställningsskydd finns vissa riktlinjer i fall där en domstol har beslutat att det inte funnits skäl till uppsägning. Då kan företaget ändå välja av avsluta en anställning och ersättningen baseras då på anställningstid. 

Det handlar om att företaget betalar 16, 24 eller vid längre anställningar 32 månadslöner, säger Stefan Flamström.