Sahar: Jag kommer dödas av min familj

1:45 min

Många asylsökande vågar inte berätta om sexuella övergrepp, trots att det kan vara skäl för uppehållstillstånd. Det menar flera experter P4 Stockholm varit i kontakt med.

Sahar, som egentligen heter något annat, kom till Stockholm med sin lilla dotter för två år sedan. Hon vill inte säga vad hon egentligen heter eftersom hon är säker på att hennes mans släkt letar efter henne även här.

När Sahars man försvann i Afghanistan började hans familj att misshandla och sälja Sahar sexuellt.

Men i Sverige har Sahar inte vågat berätta sin historia för Migrationsverket. Hon säger att hon skämdes och var rädd för att den afghanska tolken skulle berätta för andra afghaner.

Nu har hon fått avslag på sin asylansökan i alla instanser.

Kan du förstå att Migrationsverket säger nej. Du har ju inte berättat?

– De måste förstå också. Jag kan inte titta på någon person om de vet allt om mig, säger Sahar.

I så fall måste jag döda mig själv därför att alla vet om mig, det går inte.

Sexuella övergrepp räknas som förföljelse på grund av kön och är skäl till flyktingstatus. Trots det menar flera experter att det är vanligt att man inte berättar om sexuellt våld.

Enligt migrationsjuristen Fiola Mollakuqe handlar det ofta om skamkänslor.

– Sedan kanske man själv inte inser att man varit utsatt för något som utgör förföljelse. Det krävs att man skapar ett bra förtroende med klienten innan de vågar berätta, säger Fiola Mollakuqe.

Sahar är för sin del övertygad om att hon kommer att dödas om hon skickas tillbaka.

– Min egen familj kommer inte acceptera mig tillbaka. Och andra personer kommer tänka "Aha, det är hon som lämnade sina föräldrar och gick till en annan stad med andra man. Om jag dödar henne blir jag en jättebra människa". Så alla kommer att göra det, säger Sahar.