Ny biskop funderar på en känslig fråga:

Är det okej att göra abort om barnet kan få Downs syndrom?

2:25 min

Gravida kvinnor kan göra ett test. Om testet visar att det skulle bli ett barn med Downs syndrom väljer vissa att göra abort.

Aborterna är troligen förklaringen till att det nuförtiden föds färre barn med Downs syndrom. Vi på Klartext har frågat Göteborgs blivande biskop Susanne Rappmann vad hon tänker om det:
– Ibland tror jag att valet av abort... Jag kan förstå det, men jag tror att det är grundat på okunskap.

Ja, många föräldrar vet kanske för lite om Downs syndrom
och därför vågar de inte skaffa barn med den här funktionsnedsättningen, menar Susanne Rappmann.

Rappmann blir biskop år 2018

Hon valdes till biskop förra veckan, så nästa år kommer hon att bli ledare för Svenska kyrkan i Göteborg och området däromkring.

Tidigare har hon skrivit en bok om kristen tro och funktionsnedsättningar.
Så just frågan om Downs syndrom och aborter är något hon har funderat på. Hon säger att många drömmer om att få barn som inte har någon funktionsnedsättning:

– Jag tror att det är en farlig utveckling i vårt samhälle, där vi får någon sorts föreställning om att vi kan fixa allt i livet, att det går att reparera allting. Men livet är inte på det sättet. Inte någon människas liv är på det sättet. Så jag tycker att det är ett problem.

Rappmann stöder aborträtten

Är det inte en svår fråga att prata om? Hur du än svarar finns risken att någon blir arg.
– Ja, så är det ju.

Det kan vara känsligt för kvinnor om någon ifrågasätter deras möjlighet att välja abort. Samtidigt tycker många att det är en viktig fråga att de här barnen ska få födas.
– Ja, det handlar ju om synen på abort. Där är min grundhållning att jag är för fri abort. Men vi måste kunna diskutera och prata om frågan. Vilket samhälle vill vi leva i? Vad händer om alla människor som inte passar in i den absoluta normen väljs bort? Hur blir det då? Det blir väldigt dåligt för oss allihopa!