Serbien anklagar EU för dubbelmoral

2:11 min

I Serbien anklagar man nu EU:s ledare för dubbelmoral när det kommer till Kataloniens självständighetsförklaring – som förklarats olaglig av EU-kommissionen.

Samtidigt var de flesta EU-länder snabba med att erkänna Kosovo som ett självständigt land när de bröt sig loss från Serbien för snart tio år sedan.

– De, i väst, erkände Kosovo men när det kommer till Katalonien gör de det inte. Varför denna dubbelmoral?, säger den pensionerade ekonomen Radomir, ståendes på en busshållplats en bit från Belgrads centrum.

Samma fråga ställde sig Serbiens president Aleksandar Vucic dagen efter Kataloniens självständighetsomröstning, som EU-kommissionen sade var olaglig.

Kosovo utropade sig självständigt från Serbien 2008, knappt tio år efter det krig som drev flera hundra tusen människor på flykten och där över 10 000 civila dödades.

I Serbien anser man fortfarande att Kosovo är en del av deras land, samtidigt som de flesta EU-länder var snabbt ute med att erkänna Kosovos självständighet.

Spanien, däremot, är ett av de fem EU-länder som inte erkänt Kosovo, med hänvisning bland annat till Katalonien. Nu lär ett sådant erkännande vara ännu längre borta.

En del menar att det inte går att jämföra läget i Spanien nu med det som hände i forna Jugoslavien på 1990-talet.

Bland annat eftersom Spanien är en demokrati medan Serbien då under Slobodan Milosevic inte var det.

Våldet som användes mot civilbefolkningen i Kosovo gör det också, menar många, till ett särskilt fall. 2010 Kom den FN-ledda Internationella domstolen i Haag fram till att Kosovos självständighetsförklaring inte bröt mot internationell rätt.

Den fortfarande olösta konflikten mellan Serbien och Kosovo är ett av de största hindren för ländernas vilja att gå med i EU och därför, säger den politiska journalisten Ljubica Gojgic, är det osäkert hur långt man är beredd att driva frågan om EU:s påstådda dubbelmoral.

Själv tillhör Ljubica Gojgic den majoritet serber som anser att Kosovos självständighetsförklaring var olaglig.

Att EU agerat annorlunda i det spanska fallet beror helt enkelt på att Spanien är ett EU-land, Serbien något annat, och då gäller andra spelregler, säger hon.