2.400 företag har flytt Katalonien

1:50 min

Idag besökte den spanske premiärministern Mariano Rajoy Barcelona för första gången sen den spanska regeringen tog över styret i Katalonien.

Rajoy talade på ett valmöte inför sina anhängare i Partido Popular inför valet i december och han uppmmanade företag att inte lämna Katalonien.

– Jag ber alla företag i Katalonien att stanna kvar här, sa premiärminister Mariano Rajoy på partimötet med konservativa Partido Popular i Katalonien.

Sedan krisen som utlösts av självständighetssträvandena, har 2.400 företag flyttat sina huvudkontor från regionen på grund av osäkerhet för ekonomin.

I sitt tal återupprepade Rajoy att den spanska regeringens främsta syfte med att ta över styret i Katalonien är att återupprätta förtroende, lugn och ro och lag och ordning.

Konservativa Partido Popular är ett av de mindre oppositionspartierna i Katalonien, men de, liksom liberala Ciudadanos och Socialistiska PSOE hoppas gå framåt i valet den 21 december.

Samtidigt finns det flera osäkerheter på den andra sidan, bland självständighetspartierna inför valet. Det blir ingen gemensam lista som inför förra valet. Den största osäkerheten gäller om CUP, ett av de tidigare koalitionspartierna långt ut på vänsterkanten, kommer att ställa upp i valet eller inte.

Socialistiska Esquerra Republica Catalana kommer att ha en egen lista, där även den tidigare ministern Oriol Junqueras som är fängslad i väntan på rättegång, ser ut att finnas med.

Likaså tycks det som att den avsatte katalanske presidenten Carles Puigdemonts namn kommer att finnas på högercenterpartiet PdeCats lista, trots att han flytt till Belgien där förundersökning pågår om anklagelser om bland annat uppror.