Kungsbacka DFF i ekonomisk kris

3:23 min

Kungsbacka DFF saknar 300 000 kronor till obetalda avgifter och kostnader och nu vädjar klubben till företag och privatpersoner om pengar.

I ett upprop på hemsidan och i sociala medier vädjar klubben till företag och privatpersoner om donationer och nya medlemskap.

Under den här kampanjen kostar ett medlemskap 3012 kronor.

– Får vi sålt 100 medlemskap är vi hemma, då har vi fått ihop de pengar vi behöver just nu, säger ordföranden Gunilla Gustafsson.

Hon berättar att Kungsbacka DFF har haft problem att få in tillräckligt med pengar från sponsorer och att de är i en situation som många andra elitföreningar är i.

– Elitettan är en alldeles för dyr serie. Vi ska åka upp och spela i Kalix till exempel. Det är en serie som kräver mycket pengar från start för att gå i land med det och vi tänker inte lura någon och säga att vi har resurser som vi inte har, säger Gunilla Gustafsson.

Enligt Gunilla Gustafsson får de andra föreningarna i Elitettan bidrag från sina hemkommuner, men inte Kungsbacka DFF. Böljan från Falkenberg, som spelar i samma serie, fick till exempel 300 000 kronor i elitbidrag från Falkenbergs kommun.

Men Peter Söderberg, moderat ordförande i nämnden för fritid- och folkhälsa i Kungsbacka, delar inte bilden att kommunen inte bidrar tillräckligt till klubben. Enligt honom får klubben både bidrag och stora subventioner.

– De får det här året cirka 230 000 kronor i subventioner och bidrag, säger han och fortsätter: 

– Sen vill vi inte att en klubb ska försvinna eller gå i konkurs. Därför har vi program också där man kan göra en avbetalningsplan eller liknande. Föreningen har idag en skuld på 30 000 kronor sen tidigare, som vi har slirat på lite grann. Så det är inte riktigt sant det hon säger att Kungsbacka kommun inte ställer upp, snarare tvärtom ställer vi upp väldigt mycket, säger han.

Kommunen vill satsa på bredd, och mer pengar till elitidrotten skulle innebära att bidrag dras bort från andra föreningar, något som utmanar likabehandlingsprincipen, säger Per Söderberg.

– De flesta städer har inga särskilda elitbidragssatsningar.

Men Gunilla Johansson flaggar för att laget kan bli tvungna att dra sig ur serien om de inte lyckas få ihop tillräckligt med pengar.

– Ja, har vi inga resurser att gå in i 2018 med så är vi tvungna att göra det, säger Gunilla Johansson.