Kvinnor vittnar om sextrakasserier i den klassiska musikvärlden

2:57 min

Nu riktas kritik mot Kungliga Musikaliska Akademien, som anklagas för att ha blundat för anklagelser om sexuella trakasserier utförda av manliga ledamöter.

Ett stort antal kvinnor vittnar i en kommande P2-dokumentär om att minst två av de profilerade ledamöterna i akademin ska ha trakasserat dem. En av dem som berättar att hon utsatts av en av ledamöterna är Marina, som då var 17 år.

– Det blev mer och mer. Det här att han skulle in under kläderna och så. Och jag var "världens sexigaste" och han såg inte alls mig som ett barn. Jag var så "mogen" och "fantastisk" och jag var så "sexig". Jag hade aldrig hört såna ord ens. Så jag fick för mig att eftersom han kände så,  var det min plikt att ställa upp, berättar Marina.

Den här mannen, som tillsammans med flera andra män i den klassiska musikvärlden anklagas i en kommande P2-dokumentär, var tidigare lärare på Musikhögskolan i Stockholm. Mannen är i dag ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien, en institution som bland annat delar ut priser och stipendier samt förvaltar flera fonder för musiklivets främjande.

När han anklagades för att ha utsatt kvinnliga elever på skolan för sexuella övergrepp så konstaterade en internutredning att åtminstone en elev, som var i beroendeställning till honom, hade utsatts för ett grovt och långvarigt övergrepp. Åklagare väckte inte åtal, med motiveringen att uppsåt inte kunde styrkas, men mannen stängdes av från skolan under en period och fick inte undervisa elever mer.

Man möjliggör ju för en sådan här person att fortsätta med sina förehavanden.

En annan man, en välkänd profil som genom åren anklagats av flera kvinnor för sexuella trakasserier, utreddes också under sin tid på Musikhögskolan. Det ledde till att han sade upp sig. Men han är fortfarande kvar i branschen och har ännu makt över sina gamla elever, enligt kritiker, bland annat genom sin plats som ledamot i Musikaliska Akademien.

P2 Dokumentär har pratat med ett stort antal kvinnor som själva vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier och också med människor som bevittnat händelser i den klassiska musikvärlden. Och många är kritiska till att de som trakasserat andra kan blir kvar på positioner där de på olika sätt ha makt över andra.

Operasångerskan Elin Skorup har inte själv utsatts, men tycker att frågan bör lyftas kring de båda ledamöternas platser i Kungliga Musikaliska Akademien.

– Man möjliggör ju för en sådan här person att fortsätta med sina förehavanden. Eftersom posten som ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien väger väldigt tungt och flera skolor i världen gärna vill knyta personer på tunga poster till sig, så stöter man ju på dem i arbetslivet eller i jurys, säger Elin Skorup.

Tycker du att de här människorna har makt och inflytande över de kvinnor som anklagat dem för sexuella övergrepp?

– Ja, absolut.

Staffan Scheja, en av Sveriges mest kända pianister, är prorektor på Musikhögskolan och vice preses i Musikaliska Akademiens presidium. När Ekot ställer frågan till honom om varför de två männen som pekats ut är kvar som ledamöter trots sin, enligt kritikerna, välkända historia av sexuella trakasserier, så svarar han så här:

– Så du menar att man ska brännmärkas för all tid och evighet därför att några studenter har klagat?

Vad sade du för något?

– Man ska bli... Ska man brännmärkas? Ska man liksom uteslutas från alla uppdrag? Är det du vill komma till?

Han säger lite senare i samtalet att det här förstås är viktiga frågor som inte ska nonchaleras. Och han planerar att ta upp det med styrelsen i Musikaliska Akademien inom kort.

– Det finns poänger i att ta upp det här på Akademinivå för att se vilken ställning vi ska ta, avslutar Staffan Scheja.

Ekot har talat med en av de utpekade männen, som nekar till anklagelserna, men i övrigt inte vill uttala sig. Vi har sökt den andra, men utan resultat.