Rysk agentlag slår mot medierna

1:59 min

Ryska parlamentet förbereder en utvidgning av den så kallade agentlagen.

Antas lagförslaget kan även ryska medier komma att kallas för utländska agenter.

Som grund räcker det att ha gått kurser eller varit på konferenser utomlands. Kända oberoende radiokanalen Moskvas Eko har redan kallats för utländsk agent i den ryska statstelevisionen:

– Varje dag, som vi arbetar, känns som vore det den sista, när som helst kan någon inom Kreml ta beslut att tysta oss, säger Maksim Kournikov, chefredaktör för Moskvas Ekos lokalstation i Orenburg och Ufa i ryska Ural.

Maksim och ytterligare två reportrar har pekats ut av rysk statstelevision som inhyrda av amerikanska "gosdel", som USA:s utrikesministerium kallas på ryska. Bakgrunden är att de bland annat har deltagit i konferenser med utländska journalister. Moskvas Ekos chefredaktör Alexej Venediktov har också hängts ut av statskontrollerade medier där det påståtts att radiokanalen agerar statsfientligt.

Den statliga censurmyndigheten Rozkomnadzor kan när som helst dra in radiostationens licens. Flera gånger har myndigheten krävt att blogginlägg på radiostationens hemsida tas bort om de vill behålla licensen, inlägg som påstås strida mot lagen om extremism.

Men det senaste förslaget hotar alla oberoende medier. I duman förbereds en utvidgning av den så kallade agentlagen. Ryska frivilligorganisationer har redan brännmärkts som utländska agenter om de har tagit emot pengar från utländska givare eller haft gemensamma projekt.

Nu vill duman sätta samma press på ryska medier där journalister samarbetar med utländska journalister, åker på konferenser utomlands eller har andra typer av samarbete. Så har exempelvis tidningen Novaja Gazeta arbetat i samband med Panamadokumenten och Paradisläckan.

– De som attackerar oss kan göra vad de vill och staten kommer inte att skydda oss, säger Maksim Kournikov.