Prisfall på bostadsmarknaden

1:41 min

Priserna på bostadsrätter har gått ned den senaste månaden och tydligast märks det i Stockholm och Malmö, visar färsk statistik från Svensk Mäklarstatistik.

Johan Möllerström som bor i Stockholm har nyligen bytt bostad och tycker inte det var något problem:

– Vi har precis köpt ett nytt boende.

Hur tänker du kring det?

– Att det är uppenbart har det bromsat in framför allt här i Stockholm, de centrala delarna. Vi har mest sett det som positivt - vi flyttar från mindre till större. Att priserna bromsar in eller går ned är egentligen bara bra för oss.

Början på ett prisras på bostadsmarknaden, eller en tillfällig paus efter de många åren med ständiga prisuppgångar? Spekulationerna om vart bostadsmarknaden är på väg går vitt isär.

En av flera förklaringar till osäkerheten just nu på bostadsmarknaden är det snabbt ökande utbudet av lägenheter, inte minst nyproducerade bostadsrätter i storstäderna, men också förväntningar på stigande räntor och ett eventuellt nytt amorteringskrav kan spela in.

Statistiken för oktober visar att villapriserna den senaste tiden i stort sett legat still, medan priserna på bostadsrätter viker ned något; en procent lägre priser den senaste månaden i riket som helhet och två procent ned där priserna är som högst, i centrala Stockholm. I Stor-Malmö har priserna den senaste månaden gått ned med tre procent.

Johan Möllerström tror att mycket på bostadsmarknaden nu handlar om psykologi.

– Jag upplever det som att ganska mycket är mentalt. Det är mycket snack om det, alltså blir det lite nervöst. Jämfört med för sex månader sedan, är skillnaden egentligen liten. Det är lite som börsen: När alla säger att det går nedåt, då går det nedåt till slut.