Företag kan förlora miljoner på EU-toppmöte

2:20 min

I slutet av veckan blir det avspärrningar och avstängda vägar i Göteborg på grund av EU-toppmötet. Västsvenska handelskammaren räknar med att företagen i Göteborg kan förlora flera hundra miljoner kronor på störningarna.

– Det påverkar ganska mycket. Vi har rekommenderat våra anställda att i möjligaste mån undvika att ta sig till kontoret på fredag. Vi har en del teknisk verksamhet, speciellt på designområdet där man jobbar med lermodeller, som kommer stänga ner kontoret helt den dagen, säger Stefan Lundin, press- och kommunikationschef på bilutvecklaren Cevt.

Men de 2000 anställda på Cevt är långt ifrån ensamma om att drabbas av problem i samband med EU-toppmötet, enligt näringslivsorganisationen Västsvenska handelskammaren. 

– Det är tusentals företag som påverkas. Det är allt ifrån de stora industriföretagen, till logistikföretag och enskilda butiker. Många företag med kontor i centrala Göteborg stänger ner och låter de anställda stanna hemma. En del företag får helt och hållet stänga igen sin verksamhet den dagen, säger Johan Trouvé, vd på handelskammaren.

Hur stora problem menar ni att det kan bli?

– Vi pratar om hundratals miljoner kronor i bortfall och total förlust för företagen. Det är illa, säger han.

På fredag inleds EU-toppmötet i Göteborg om rättvisa jobb och tillväxt. Stats- och regeringschefer från de flesta länderna i EU kommer till mötet och det blir en stor polisinsats i samband med det.

Polisen tror att det kommer att bli kraftiga trafikstörningar under både torsdag och fredag. Polisen har också uppmanat folk att om de har möjlighet så ska de helst undvika Göteborgstrafiken under de dagarna. 

Polisens arbete i samband med EU-toppmötet innebär också att två områden spärras av, dels ett i centrum och dels området Eriksberg.

Det är inte bara företag som påverkas. Många skolor stänger också ner sin verksamhet och även en vårdcentral i Eriksberg håller stängt. 

Enligt regeringen är mötet bland annat ett sätt för Göteborg att visa upp sig. Det kan också ge ekonomiska fördelar på sikt, som till exempel ökad turism. 

– Det är bra att man visar upp Göteborg internationellt. Men jag tror inte att många företagare ser det som att det är värt det. Utan för de som drabbas, till exempel en butik där hela omsättning under en till två dagar faller bort, är det ett allvarligt ekonomiskt problem, säger Johan Trouvé.

Hos storföretaget Cevt ställer toppmötet till med mer problem, än vad det kostar.

– Kostnader nej. Men disruptivt för verksamheten. Det blir en eller två dagar med kanske lite mer stillastående i verksamheten, säger Stefan Lundin.