Mäklaren om amorteringskraven: Fel tajming

2:11 min

Finansinspektionen föreslår ännu tuffare amorteringskrav. Mäklaren Andreas Nilsson från Halmstad tror att det kan leda till en viss prisnedgång.

Idag föreslog Finansinspektionens styrelse ett skärpt amorteringskrav, som tvingar högt belånade hushåll att betala av mer på nya bolån.

Nya bolånetagare med bolåneskulder som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amortera minst en procent av skulderna utöver det befintliga amorteringskravet. Rent praktiskt skulle det betyda att man betalar 2 500 kronor mer i månaden för ett lån på tre miljoner kronor.

Anledningen är bland annat att de vill dämpa skuldsättningen i Sverige. Mäklaren Andreas Nilsson från Halmstad säger att förslaget var väntat men tycker att det var dålig tajming.

– Vi ser väl överlag att det är en liten mjuklandning på marknaden som har skett de senaste en till två månaderna, så det var lite för tidigt, säger Andreas Nilsson.

Som mäklare tror han att det kommer bli stagnation på priserna och att han kommer få se färre intressenter på visningarna.

Nu kommer det här beskedet samtidigt som vi har nya bolåneregler. Det kan bli en aspekt för mycket.

Finansinspektionens, FI:s chefsekonom Henrik Braconier ser tre effekter av det skärpta amorteringskravet.

En del väntas välja att låna mindre än vad de hade gjort utan kravet, vilket dämpar skuldsättningen i ekonomin. Andra antas välja att trots allt ta lån på samma nivå som de hade gjort även utan kravet och då måste de börja amortera, vilket i sin tur skapar mindre sårbara hushåll, resonerar Henrik Braconier.

En annan effekt FI ser är att efterfrågan på bostäder dämpas av amorteringskravet, vilket gör att bostadspriserna stiger lite mindre än vad de hade gjort annars.

– På vissa priskategorier för boende kan det bli en viss prisnedgång men inte på den bredare marknaden, säger mäklaren Andreas Nilsson.

Han tror att det kommer bli svårare för yngre att ta sig in på bostadsmarknaden om förslaget blir verklighet.

– Sen tror jag också att de som tittar på fastigheter runt fyra miljoner idag kanske tittar på fastigheter för tre och en halv miljon istället, säger Andreas Nilsson.