Härdplast i ögonfransförlängning kan ge allergi

2:39 min

Limmet som används vid ögonfransförlängningar kan framkalla allergi. Är man gravid bör man avstå, anser Maria Hedmer, yrkeshygieniker vid Arbets- och miljömedicin i Lund.

Ögonfransförlängning är när man fäster konstgjorda fransar, frans för frans, på de egna fransarna för att få tätare och längre ögonfransar. Det har blivit mycket populärt på senare år.

Snabblimmet som används för att fransarna snabbt ska fästa innehåller cyanoakrylat. Limmet klassas som härdplast som kan framkalla allergi. Både hudutslag runt ögonen och även besvär i luftvägarna och rinnande näsa och ögon. 

– Det är främst de som jobbar med det, fransstylisten, som kan utveckla besvär. Men vi vet att även kunderna kan utveckla besvär, främst kring ögonen. Till exempel röda, kliande ögon och svullnad, eller hudbesvär kring ögon, säger Maria Hedmer som är yrkeshygieniker.

Mina döttrar har gått flera gånger och även när de varit gravida.

En pappa har hört av sig med frågan om fransförlängningarna kan vara farliga för hans döttrar, som valt att göra behandlingen även när de varit gravida.

– Vi vet att limmen är allergiframkallande, men är inte kända för att vara fosterskadliga. Men jag anser att man bör göra ett uppehåll under graviditeten, med tanke på att man kan framkalla allergi och astma. Att få ett allvarligt astmaanfall är inte bra för det blivande barnet, konstaterar Maria Hedmer, yrkeshygieniker vid Arbets- och miljömedicin i Lund.