Malmö

Från A till Ö - om kroppen i ny barnbok

4:42 min

Idén började i ett resonemang på sociala medier hur man pratar med barn om mens. Nu är Kroppens ABC färdig, om människan från topp till tå.

Barn behöver veta hur deras kroppar fungerar, men också hur den kan kännas. När Eva Emmelin, Linda Madsen och Lina Boozon diskuterade barns tankar om kroppen i ett föräldraforum på sociala medier kom idén om en bok. 

Illustrationerna är ur ett utanpå-perspektiv, alltså så som barnet ser sig själv, och inga genomskärningar som annars är vanliga när exempelvis organ ska beskrivas. Malmöbaserade Alaya Vindelman står för bilderna.  

– Jag har jobbat medvetet med representationen av olika kroppar och människor, och konfronterats med min egen bildvärld. En ögonöppnare, säger Alaya.

Tanken är att alla ska känna igen sig, och ge barnen ord för sin kropp, inte minst när media och reklam förmedlar bilder av kroppar som inte alltid stämmer överens med hur man faktiskt ser ut. Boken riktar sig till barn från tre år och uppåt.

– Tanken är att man läser den tillsammans, högläsning, och då kan välja att prata om vissa saker eller om bilderna. Responsen från tioåringar har också varit bra, de kan läsa med kompisar, säger Eva Emmelin.