"Den mörka materian"-författaren Philip Pullman besöker Astrid Lindgren-konferens

2:34 min

Svenska nationalikonens födelsedag 14 november uppmärksammas med en konferens om läsande och demokrati på Kulturhuset i Stockholm. En av de medverkande är den brittiskt författaren Philip Pullman som också fått priset till Astrid Lindgrens minne.

"Astrid Lindgren-konferensen" bjuder på ett späckat program. Årets tema är: Läsande, tänkande och medborgarskap. 

Philip Pullman är en av de medverkande som ska prata om läsning som rättighet och en förutsättning för demokrati. Han är aktuell med "Boken om Stoft", en uppföljare till hans populära trilogi "Den mörka materian".

– En läsande medborgare är en nyfiken medborgare och nyfikenhet är en dygd i vårt samhälle, säger Philip Pullman.

– Vi borde hjälpa och uppmuntra våra barn att vara nyfikna så att de vill ställa frågor så som: hur kommer det sig att USA valde Trump till sin president och hur kommer det sig att Storbritannien bestämt sig för att gå ur EU?

Philip Pullman mottog ALMA-priset år 2005. Mest känd är han för fantasy-trilogin "Den mörka materian" om den 11-åriga hjälten Lyra. Hon lever i en värld med parallella universum, magiska varelser och onda krafter som vill hindra människor från att tänka fritt.

Brittiske Phillip Pullman har inte bara gjort sig känd som författare, utan också som debattör och en av hans hjärtefrågor är barns tillgång till konst och litteratur.

På konferensen idag har hans föreläsning titeln: Vart är berättandet på väg? På 45 minuter går han igenom det han kallar berättandets fem revolutioner, från språkets tillkomst till dagens digitala revolution.

– Det är viktigt att känna att man är en del av den tradition av berättande som mänskligheten ägnat sig åt i hundratusentals år, säger Philip Pullman.

Men exakt vart berättandet är på väg, vad digitalisering och e-böcker kommer ha för betydelse för framtidens historier är omöjligt att veta, säger Philip Pullman. Men en sak vet han säkert och det är att för att bli en läsande, nyfiken och samhällsengagerad medborgare behöver läsandet alltid börja i glädje.

– Läsandet får aldrig bli någon instrumentellt, då har det ingen effekt. Människor läser för att de gillar karaktärer i boken och vill veta vad som händer. De läser för att bli känslomässigt berörda, inte för att bli bättre människor, säger Philip Pullman.

Philip Pullmans nya bok "Boken om stoft" släpptes på engelska i oktober i år och kommer i svensk översättning i mars 2018.