Polisen kraftsamlar inför EU-toppmöte

2:22 min

Göteborg håller andan.Trafikkaos och ovisshet inför helgens toppmöte gör att det ligger oro i luften. Polisen förbereder en av de största kommenderingarna i modern tid.

Statsminister Stefan Löfven har bjudit in till EU-toppmöte. På fredag kommer regeringschefer och EU-toppar att mötas till samtal på Hisingen i Göteborg. Och även om Göteborgarna inte kommer i närheten av toppolitikerna kommer mötet att märkas i staden. 

Regionpolischef Klas Friberg och kommenderingschef Erik Nord förbereder en jättelik insats, trots att polisen inte förväntar sig samma bråk som vid toppmötet 2001. 
– Vi har låga hotbilder vad gäller angrepp och attentat mot personer under mötet. Samtidigt är det ett förhöjt hot mot terror i Sverige, säger kommenderingschef Erik Nord. 

Redan på onsdagen sätts avspärrningar upp runt Svenska Mässan i centrala Göteborg där deltagarna ska bo och runt Eriksbergshallen där toppmötet ska hållas. Och på torsdag eftermiddag när delegaterna anländer till Landvetter flygplats stängs motorvägen in till staden av. Ingen utomstående får veta när och var kortegerna kommer att gå. 
– Trafiksituationen kommer att vara besvärlig både torsdag och fredag, säger Erik Nord. 

Osäkerheten gör att många Göteborgare är oroade. Många kommer att välja att ta det säkra före det osäkra och stanna hemma. 

Västra Götalandsregionen uppmanar personal att ha Skype-möten istället för att träffas. Många skolor håller stängt. Kommunal verksamhet planeras om, inte minst för att kollektivtrafiken är osäker och färdtjänst och skolskjutsar inte vet om de kan komma fram. 
– Vi har en nyckelroll. Och hela vår verksamhet påverkas, säger Helene Mohlin, kommunikatör på färdtjänsten. 

På flera håll ställer stadsdelsnämnder in dagverksamhet och liknande aktiviteter. Flera särskolor stänger på toppmötesdagen och föräldrar uppmanas hålla barnen hemma. 

På många daghem har man lagt om arbetsscheman så att den personal som ska öppna och stänga bor så nära att de med säkerhet kan ta sig till arbetsplatsen. Och det finns oro kring hur hemsjukvård, hemtjänst och leveranser av mat till äldre ska komma fram. 
– Vår inriktning är att staden ska fungera. Vi försöker lösa uppdraget så gott det går, säger Henrik Dahlberg, pressansvarig på stadsledningskontoret. 

Närmare avspärrningarna finns också en oro för att det kan bli stökigt. 

Sofia Yrhed arbetar i livsmedelsbutiken som ligger precis utanför avspärrningen. Hon är rädd för att det ska bli bråk. 
– Vi är mycket oroliga för vad som ska hända. Vi måste komma hit till affären och skydda vår egendom, säger hon. 
– Vi hoppas att polisen är starka nog att skydda oss. Och sedan får vi problem för att leveranserna med varor inte släpps fram. Det blir stora förluster för affären. 

På måndagskvällen höll polisen ett informationsmöte för boende i området. De uppmanades bland annat att inte befinna sig på sina balkonger eller vara synliga i fönstren under toppmötet. 

Vårdcentralen som ligger innanför avspärrningen får stänga i tre dagar och har fått boka om patienter. 
– Patienter med akuta behov får lov att söka sig någon annanstans. Och annars får man vänta tills vi kan öppna igen. Men det kommer att bli svårt att få tider veckor framöver, säger Annika Robinson, chefen för Närhälsan Eriksberg. 

En restaurang som ligger inom avspärrningen på Eriksberg skulle också ha fått stänga ner. Men polisen har bokat in 450 luncher under tre dagar, skriver GT. En kompensation, om än liten.