Östergötland

Inger Händestam om att växa upp med en bipolär förälder

3:56 min

"Vi behöver en beredskap för det här likaväl som när någon insjuknar i diabetes eller cancer", berättar Inger Händestam, som växte upp med en bipolär förälder.

Den 13-16 november arrangeras Psykiatriska veckan för 20 året i rad i Norrköping. Precis som tidigare arrangeras föreläsningar och föredrag – och de flesta av evenemangen sker i Louis De Geer i Norrköping. 

Ett av veckans teman är historiken kring psykiska funktionsnedsättningar.

Inger Händestam, ordförande riksförbundet SPEC (Suicid Prevention och efterlevandestöd), växte upp med en bipolär mamma och berättar vad hon saknade för stöd som nära anhörig.

– Kunskap. Att vi inte fick veta hur man ska handskas med sjukdomen i familjen. Och det tänker jag att jag ska likna vid att vi behöver en beredskap likaväl som när någon insjuknar i diabetes eller cancer, säger hon.

De som arrangerar veckan är Region Östergötland, Finspångs kommun, Norrköpings kommun, Söderköpings kommun, Valdemarsviks kommun samt Nationell samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH), Riksförbundet för Social och Mental Hälsa (RSMH) och Schizofreniförbundet.