Idrottsskador

Skidförbundet om belastningsskador hos unga idrottare

4:19 min

Åres skidgymnasium larmar om att många unga alpina skidåkare drabbas av belastningsskador. Det är ett problem som även Skidförbundet känner igen.

På Åre skidgymnasium är hälften av elevernas skador inom den alpina skidåkningen belastningsskador.

– Det är tråkigt. Det är inget som vi önskar förstås. Det är svårt att säga hur allvarligt det är. Vi tycker vi har haft en känsla av att vi haft de här problemen. Vi tror vi sett den här typen av utveckling, vi tar det på allvar, säger Tommy Eliasson Winter som är alpin chef på Svenska Skidförbundet.

Han berättar också att Skidförbundet jobbar med utbildningssystem, att informera och utbilda ledare, samt med ett utbildningsmaterial som heter Blågula vägen.

– Det vi gjort nu sedan 2015 är att vi tagit fram en ny utbildningsplatta där vi uppdaterar oss och förnyar utbildningsinnehållet. Det handlar om att förtydliga vad vi menar med allsidig träning, säger Tommy Eliasson Winter. 

Tommy Eliasson Winter menar samtidigt att det är ett stort problem med belastningsskador och att det inte bara ligger på Skidförbundet.

– Det är en samhällsproblematik. Jag är inte säker på att vi själva kan lösa den här problematiken. Vi drar vårt strå till stacken genom att göra de här olika insatserna.

Kan ni göra mer?

– Man kan alltid göra mer. Men det är väldigt svårt att mäta när man gjort nog. Kommer vi någonsin göra nog? Vi vill inte ha någon skadad ungdom, säger Tommy Eliasson Winter.