Handla mat på nätet kan bli dyr affär

2:08 min

Allt fler svenskar köper mat på nätet, men P4 Västmanlands undersökning visar att påslag och avgifter gör att slutsumman kan bli en helt annan än i den fysiska butiken.

Allt fler svenskar köper mat via internet - vid årets slut väntas försäljningen ha ökat med 30 procent bara under 2017.

Men att handla på det här sättet kan bli dyrt i längden, eftersom priserna på nätet ofta är högre och olika avgifter tillkommer.

P4 Västmanland har undersökt fyra stormarknader i Västerås som också säljer mat via nätet.

Undersökningen visar till exempel att varorna i Ica Maxi Erikslunds nätbutik kostar i genomsnitt 10 procent mer än i den fysiska affären.

Enligt handlare Daniel Kvist är det för att täcka butikens kostnad för ihopplock och förvaring av matkassar till kunderna.

Han menar också att prisskillnaden inte behöver bli så hög:

– Vi har ju många erbjudanden i vår nätbutik som vi märker att kunderna använder sig mycket av. Så jag tror att slutsumman för en faktisk varukorg som kunden har köpt sällan blir så mycket högre.

Tvåbarnsmamman och Ica-kunden Sara Wikström handlar ofta både i butiken och på nätet, men visste inte att det senare innebär högre priser.

– Jaha, nej det har jag inte ens tänkt på! Men om man tänker efter kan det ju vara värt att betala lite mer för att slippa gå omkring med skrikiga barn inne i butiken...