Socialdemokraterna pressas om ensamkommande

1:36 min

Socialdemokraterna pressas nu från två håll när det gäller frågan om de ensamkommande flyktingungdomarna.

Partiet sitter i förhandlingar med Miljöpartiet som driver på för att de som kom 2015 ska få stanna.

Samtidigt kommer liknande krav inifrån den egna rörelsen.

Arbetarekommunen i Mora skickade i dag ett brev till statsministerns kansli med krav på amnesti. Lennart Sohlberg, ordförande i Mora arbetarekommun, anser att ungdomar som kom till Sverige innan den nya asyllagstiftningen trädde i kraft automatiskt måste beviljas permanent uppehållstillstånd:

– När asylprocessen tar så lång tid så inger man förhoppningar. Man skapar integration, de kommer igång och man börjar inordna sig i samhället. Då är det djupt omänskligt och ett stort resursslöseri att inte låta dem stanna kvar, säger han.

Miljöpartiet driver nu frågan om de ensamkommande hårt i förhandlingar med Socialdemokraterna. Skälet är de långa handläggningstiderna som gjort att många av de ensamkommande flyktingbarnen – inte minst de från Afghanistan – nu hunnit bli 18 år och får utvisningsbeslut. Socialdemokraterna har hittills sagt nej till att ändra dagens lagstiftning.

Samtidigt har Socialdemokraterna i en rad kommuner – till exempel Enköping, Gävle och Växjö – tagit ställning mot utvisningar till Afghanistan. Även den kristna sidoorganisationen Tro och solidaritet ligger på i frågan, liksom flera tongivande socialdemokrater. Däribland tidigare LO-ordförande Wanja Lundby Wedin, nu ledamot i kyrkostyrelsen i Svenska kyrkan. 

– Det är inte rimligt att man skickar unga människor till ett land som är så osäkert, sa hon häromdagen vid en manifestation utanför Socialdemokraternas partihögkvarter.

Förhandlingarna mellan de båda regeringspartierna har enligt Ekots källor gått trögt. Hittills har de heller inte gett något resultat. Statsminister Stefan Löfven gav så sent som i torsdags besked om att det inte är aktuellt med en generell amnesti.

– Nästa gång kan det vara någon annan grupp och då blir det inte ett rättssäkert hanterande om det blir utifrån vilka som har mest opinion bakom sig. Det här måste vara från fall till fall. Man har rätt att söka asyl i Sverige. Om man inte får ja på den ansökan så måste man återvända, säger Stefan Löfven.