Skönhetsbranschen nästan helt oreglerad

1:29 min

Skönhetsbranschen är till stora delar helt oreglerad. Nästan vem som helst kan till exempel spruta in botox eller fillers.

Att köpa botox får bara läkare och i vissa fall tandläkare göra men att ge botox eller fillerinjektioner , det kan vem som helst göra eftersom det inte finns någon lag som reglerar detta.

– Jag har fått veta nu att det finns en person här i stan som sitter hemma och ger injektioner. Och då är hon helt outbildad och beställer hem grejer på nätet, säger Malin Helsing som är hudterapeut i Sundsvall.

Jag har fått veta nu att det finns en person här i stan som sitter hemma och ger injektioner.

Idag ansvar inte sjukvårdens tillsynsmyndigheter för skönhetsbehandlingar som är utförda av personer som saknar legitimation.  Det kan handla om injektioner med fillers  och botox och man kan köpa ansiktsbehandlingar av där det ingår peelingar med syror utan att behandlaren är auktoriserad eller har en behandlingsskadeförsäkring

– Om nånting går fel så får konsumenten stå för det helt själv. Det finns ingen trygghet, säger Malin Helsing.

Den statliga skönhetsutredningen som skulle hitta sätt att reglera branschen har skrotas och nu har Socialstyrelsen fått i uppdrag att se över vad som kan göra. I väntan på reglering och lagstiftning så har branschen själv infört certifieringar, och stora återförsäljare ställer numera krav på att den som köper  ska vara legitimerad sjukvårdspersonal. Men branschen är lukrativ och på nätet går det att köpa produkterna för vem som helst. Därför måste kunden också ta ett ansvar och ställa frågor, säger Malin Helsing.

Det finns ingen trygghet.

– Tyvärr är det många som söker billiga behandlingar. Men är det för billigt så är det inte säkert att resultatet blir så bra eller att den som utför behandlingen inte har så bra utbildning.

– När man ger fillers är det viktigt att man kan sin anatomi, säger Marianne Oscarson som ger injektioner med fillers. Fillers får inte komma in i blodkärl. Hon vill också gärna se striktare lagar och regler kring vem som ger injektioner. 

 Mer om skönhetsbranschen idag:
11.40 besöker vi en nagelklinik
15.40 medverkar Anders Milton, läkare och ordförande i REBS, Rådet för estetiska behandlingar i Sverige.