Rätt nivå av D-vitamin kan underlätta konstgjord befruktning

1:42 min

Det tycks vara lättare att bli gravid vid konstgjord befruktning om D-vitaminnivåerna är bra. Det visar en genomgång av flera mindre studier i tidskriften Human reproduction.

– Det här är ganska spännande. Det är egentligen ingen som har tittat på D-vitamin innan, säger Ann Thurin-Kjellberg, docent och överläkare i reproduktionsmedicin vid Sahlgrenska sjukhuset.

Undersöker man idag D-vitaminnivåerna hos dem som försöker bli gravida genom konstgjord befruktning?

– Nej, det tror jag faktiskt inte att någon gör i landet. Det borde man kanske göra. Men det här har som sagt inte uppmärksammats så mycket tidigare, men det är nog inte särskilt svårt att kolla upp, säger Ann Thurin-Kjellberg.

De brittiska forskarna har i den aktuella studien gått igenom flera mindre studier och med totalt 2 700 kvinnor. Där kunde forskarna se att kvinnor som hade en normal D-vitamin nivå i högre utsträckning blev gravida vid konstgjord befrukning, IVF, än de som hade för låga nivåer.

Än så länge har ingen studie gjorts som visar när i graviditeten D-vitamin ger bäst effekt. 

Ann Thurin-Kjellberg menar att resultatet framför allt är intressant för vissa grupper som ofta kan ha låga nivåer av D-vitamin.

– Främst kvinnor med afrikansk och asiatiskt ursprung har en lägre förmåga att ta upp solljus här där det är mörkt och kallt. Så det är nog främst i en del av våra invandrargrupper som en sådan undersökning skulle vara till nytta.

Men att börja äta vitaminpiller utan att ha koll på sin D-vitaminnivå är inte heller bra om man vill bli gravid.

– Man ska inte överdriva några vitaminer. Det kan vara andra problem om man överdoserar vitamin, säger Ann Thurin-Kjellberg.

Referens: Justin Chu et al "Vitamin D and assisted reproductive treatment outcome: a systematic review and meta-analysis" 15 Nov 2017, Human Reproduction, pp. 1–16, doi:10.1093/humrep/dex326