Fler skjuts till döds i Stockholm än i Malmö

1:06 min

Sett till antalet dödsskjutningar per invånare har Stockholm nu fler skjutningar med dödlig utgång än Malmö och Göteborg.

– Göteborg ligger nu på en lägre nivå än Stockholm och där tycks man har fått mer bukt med de här problemen, säger Sven Granath, analytiker hos stockholmspolisen.

Han har tittat på antalet dödsskjutningar i svenska storstäder över flera års tid. Fram till oktober i år har 12 personer skjutits ihjäl i Stockholm. I Göteborg och Malmö är det färre dödsfall: tre personer har skjutits ihjäl i Göteborg, sju personer i Malmö.

Det som har hänt under 2017 är att Stockholm har gått om Göteborg när det kommer till antalet dödsskjutningar per invånare. En viktig förklaring är att det aldrig tidigare funnits så många vapen i omlopp i Stockholm, enligt Sven Granath hos polisen.

– Såsom våldet har utvecklats är det mycket som talar för att det finns en ökad arsenal av skjutvapen. Det finns tyvärr väldigt starka indikationer på att vi har fler illegala vapen än nånsin, faktiskt, säger Sven Granath.

Det skjuts fortfarande mest i Malmö per invånare. Men det polisen ser i år är att skillnaden mellan Malmö och Stockholm krymper.

Enligt Sven Granath, analytiker vid Stockholmspolisen, beror det här inte på att färre personer skjuts ihjäl i Malmö än tidigare, utan på de dödliga skjutningarna som har ökat i Stockholm. Att vapen är lättillgängliga bidrar till situationen, enligt polisen.

Även kriminella vittnar om att det har blivit mycket lättare att få tag i vapen i Stockholm. En av dem är Karim som nyligen hoppade av sin kriminella bana.

– Alla har vapen i dag, det kostar 20 000 för en pistol. Jag ringer till en vän och går till centrum och frågar efter en femma hasch och sen ett vapen. Så enkelt. Det finns fler vapen, säger Karim, som egentligen heter något annat.

Det stora antalet vapen förklaras av att nya vapen ständigt kommer till Stockholm, och att man inte längre gör sig av med gamla vapen som istället används om och om igen, enligt Daniel Vesterhav på Brottsförebyggande rådet.

– Om vi backar en femton år var det vanligare om man använde ett skjutvapen gjorde man sig av med det, kanske dumpade det i en sjö, exempelvis. Det gör man inte i dag, kanske att man säljer det vidare, men det finns kvar i den kriminella miljön, säger Daniel Vesterhav.