Oskarshamn

Två döms till fängelse efter grundstötning utanför Oskarshamn

1:38 min

Kaptenen och styrmannen på fartyget Atlantic döms båda till fängelse för grundstötningen utanför Oskarshamn. Båda döms för grovt sjöfylleri.

De båda ryska männen, kaptenen och styrman på lastfartyget Atlantic, var kraftigt påverkade av alkohol när de gick på grund utanför Oskarshamn den 23 september i år. Styrmannen hade hela 1.94 promille alkohol i blodet och kaptenen nästan 0.9.

Fartyget som åkte från Visby skulle egentligen till Oskarshamn för att lasta grus men svängde aldrig av mot Oskarshamn utan fortsatte rakt fram - och gick hårt på grund på synliga grynnor nära land. De försökte sedan backa loss utan att lyckas men trots det larmade de inte om vad som hänt. Det var Kustbevakningen som till slut bordade fartyget, då hade det gått flera timmar efter grundstötningen.

Kaptenen menar att han somnat och sen vaknat när fartyget gick på grund och att han i stressen efter hävde i sig en halv liter alkohol. Men åklagaren menar att det är kaptenen som man hör på en inspelning med en lots innan grundstötningen, och att han redan då inte låter nykter.

Styrmannen som hade 1,98 promille alkohol i blodet efter olyckan menar att det hade han druckit flera timmar innan man lämnade Visby.

Men tingsrätten tror inte på varken kaptenens eller styrmannens förklaringar. Kaptenen döms till fängelse i fyra månader för grovt sjöfylleri och vårdslöshet i sjötrafik. Styrmannen döms också för grovt sjöfylleri till två månaders fängelse.