Socialstyrelsen utreder skyddet för de som skadas vid skönhetsbehandlingar

1:10 min

Ska den som skadas vid en skönhetsoperation ha samma skydd som den som skadas vid en vanlig operation i sjukvården? Nu utreder Socialstyrelsen frågan.

Efter att den statliga skönhetsutredningen skrotades så gav regeringen uppdrag till Socialstyrelsen att utreda om den som råkat ut för skada efter en skönhetsrelaterad behandling ska ha samma skydd som den som gjort en vanlig sjukvårdsbehandling eller operation.

I utredningen ingår bland annat att:

• Precisera vilken typ av behandlingar som kan anses kräva medicinsk kompetens och som kan innebära betydande hälsorisker.
• Utreda om vissa av dessa estetiska behandlingar inte ska få utföras av annan än hälso- och sjukvårdspersonal.

Det är dumt att spara någon hundralapp på att gå till en klinik som inte har bra renommé.

Idag kan nästan vem som helst till exempel ge botox och fillers utan att ha utbildning eller erfarenhet. Om patienten skadas så kan det idag vara svårt att få hjälp eftersom man hamnar någonstans i gränslandet mellan att vara patient eller kund.

Socialstyrelsen ska redovisa förslag till regeringen nästa höst och efter det kan det bli lagstiftning.  Och fram till dess tycker Monica som går och får botox och fillersinjektioner att man måste ta ansvar själv:

– Jag har alltid valt klinik med omsorg. Det är dumt att spara någon hundralapp på att gå till en klinik som inte har bra renommé.