Antiinflammatoriska läkemedel testas i behandling mot depression

1:47 min

Kan en depression behandlas på samma sätt som en inflammation? Just nu pågår kliniska studier där deprimerade personer behandlas med både antidepressiva och antiinflammatoriska läkemedel.

Forskare har sett ett samband mellan att ha ett aktiverat immunförsvar och att drabbas av en depression.

– Ungefär en av tre patienter som tar antidepressiva svarar inte bra på de läkemedel som finns i dagsläget, säger Carmine Pariante, professor i psykobiologi vid Kings College och en av forskarna bakom studien.

En anledning kan vara att patienten har ett aktiverat immunförsvar på grund av exempelvis långvarig stress. Ett aktiverat immunförsvar har tidigare visat sig spela roll för risken att drabbas av en depression.

Genom att behandla deprimerade patienter som har ett aktiverat immunförsvar med både antiinflammatoriska läkemedel och antidepressiva vill man försöka nå dem som inte blir bättre av de läkemedel som finns i dag.

– Än kan vi inte säga att alla borde prova smärtstillande med sina antidepressiva men vi är på rätt väg. Och det är också ett steg mot en ny och mer individbaserad vård för deprimerade, säger Carmine Pariante.